Mladićeva odbrana traži odbacivanje "defektnih optužbi"

Odbrana Ratka Mladića podnela je zahtev sudskom veću da se uzdrži od odlučivanja o onim delovima optužnice koje je u svom podnesku okarakterisala kao defektne i neispravne, tvrdeći da nijedan od četiri oblika odgovornosti za koja se Mladić tereti nemaju ni vremenski niti teritorijalni opseg. Odbrana smatra da je i samo iz tog razloga ovaj slučaj defektan.

Pored toga, nema drugih materijalnih činjenica predstavljenih u optužnici koje bi razjasnile slučaj bilo koje forme odgovornosti za koju se tereti.

U podnesku od 30 strana Mladićeva odbrana je ukazala da nedoslednosti optužnice haškog tužilaštva, tvrdeći da iz tog razloga ni njegova odbrana nije mogla da bude adekvatna.

Zbog toga je apelovala na tročlano sudsko veće da utvrdi te aspekte optužnice kao defektne i da se uzdrži od odlučivanja o njima jer se, kako navode branioci Mladića, presuda može zasnovati samo na ispravno navedenim optužbama.

Sudsko veće je ranije odlučilo da odbrana i tužilaštvo moraju do danas da podnesu završne reči, dok je usmeno izlaganje završnih reči zakazalo za decembar.

Suđenje generalu Vojske Republike Srpske počelo je u maju 2012. On je godinu dana ranije, nakon 12 godina skrivanja, bio uhapšen u Srbiji i izručen u Hag.

Tužilaštvo je izvođenje dokaza protiv Mladića završilo u februaru 2014. dok je odbrana predstavljala svoje dokaze od maja 2014. do 16. avgusta ove godine.

Optužnica Mladića tereti za genocid, progon, istrebljenje, ubistva deportacije i prisilno premeštanje, kao zločine protiv čovečnosti.

U dodatnih pet tačaka, Mladić je optužen je i za ubistvo, teror, nezakonite napade na civile i uzimanje talaca, kao kkršenjenj zakona i običaja rata.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво