• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Lebac sutra ne šaljite..."

Izvor mondo.rs

Jedan od najstrašnijih događaja u Drugom svetskom ratu dogodio se 1941. godine u Kragujevcu, kada je streljano više hiljada Kragujevčana, među kojima su bili i đaci i njihovi profesori. Srbija ne zaboravlja!

 Šumarice  streljanje u Kragujevcu streljanje Kragujevčana Izvor: Predrag Jelenić/MONDO

Šumarice, Kragujevac
Izvor: Predrag Jelenić/MONDO




Poruka koju je knjigovođa Jakov Medina napisao, a koja je glasila: "Lebac sutra nemojte poslati", izaziva jezu.

Naizgled samo informativna, a ustvari više nego tužan oproštaj od života i nemoćno mirenje sa onim što je neminovno.



Oktobra 1941. godine Nemci su u Kragujevcu izvršili masovno ubistvo. Streljano je oko 3.000 ljudi. Među njima i đaci i profesori. Jedan od nastavnika, koji je zagrlio dete koje je stajalo pored njega, pre nego što su ga meci presekli po telu, izgovorio je: "Pucajte, ja i dalje držim čas!".

Nemački okupatori su, kao odmazdu za pogibiju deset svojih vojnika u napadu partizana 16. oktobra 1941. na 3. bataljon 749. pešadijskog puka Vermahta, u Šumaricama 21. oktobra streljali 3.000 stanovnika Kragujevca i okolnih mesta, među kojima i 300 učenika srednjih škola i šegrta, kao i 15 dečaka, čistača obuće.

U streljanju su učestvovali i pripadnici jedinica Dimitrija Ljotića, koji su ubijali sopstveni narod. Prema svedočenjima preživelih, "Ljotićevci" su Kragujevčanima, kada su se čuli neprekidni rafali, govorili da je reč o vojnoj vežbi.

Mija Aleksić: Kako sam preživeo streljanje


Mija Aleksić - streljanje
Izvor: YouTube


INSERT IZ FILMA "KRVAVA BAJKA"


KRVAVA BAJKA 10by AngelRomero1


FOTOGRAFIJE IZ ŠUMARICA




U Šumaricama je u znak sećanja na Kragujevčane streljane 1941. godine i danas održana manifestacija "Veliki školski čas".

Manifestacija je počela intoniranjem himne Bože pravde nakon čega su na spomenik streljanim đacima i profesorima, položeni venci.

Vence su prvo položili đaci Prve kragujevačke gimnazije i direktorka, a zatim predsednik Srbije Tomislav Nikolić, predstavnci Ministarstva za rad, Grada, ambasada, političkih organizacija i udruženja.

Povodom 75. godina od tog stradanja, izvedena je poema Aleksandra B. Lakovića "Glasovi neba pod zemljom", u režiji Đorđa Milosavljevića.

Komemorativnoj manifestaciji prisustvovali su i ambasadori Nemačke Aksel Ditman, Slovačke Dagmar Repčekova, Palestine Mohamen Nabhan, Ukrajine Oleksandar Aleksandrovič, i predstavnici ambasada Francuske, SAD, Izraela, Belorusije i Rusije. Prethodno je služena liturgija u hramu Svetih kragujevačkih novomučenika u Šumaricama.

s
Izvor: YouTube

Komentari 111

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Hrast!

Da li je to baš sve tako bilo?ili je to izrežirani film jozefovog vanbračnog sina?nikad nećemo znati....i hrvati su ubeđeni da je oluja jerojska pobeda njihove vojske....ne možeš ih razuveriti nikako....ne mrzite...pozz

Ко То Каже!

Niko ne pise ko je za ovo kriv sto se desilo. Partizani i Tito. Nista on bolji od ovih svaba nije bio. Kao i Ljoticevci izdajnici. Jedina prava Srpska vojska su bili Drazini cetnici.

Killshot

@Ко То Каже! E jesi jadan. Da se nisis i ti i Nemci i Tio i Draza. Nije ih ubila partizsnska ni cetnicka nego nemacka ruka i kriv su samo Nemci. A vas neandertalce koji se na ovako jednoj potresnoj vesti prepucavaju oko smrdljivih cetnika i partizana naterao bih u rudnik da se malo oslobodite negativne energije teskim fizickim radom.

special image