Dostupni linkovi

Šta je otkriveno o akciji hapšenja: Pitanja bez odgovora


Da li je postojala realna opasnost od državnog udara?
Da li je postojala realna opasnost od državnog udara?

Informacije koje su nadležni državni organi do sada ponudili javnosti kao objašnjenje za događaj iz izbornog dana, o pokušaju sprovođenja terorističkih akata inspirisanih političkim ciljevima, u javnosti otvaraju nova pitanja koja traže dodatne odgovore. Kakve su posljedice izostanka odgovora?

Iako crnogorski zvaničnici izlaze javno sa objašnjenjima vezanim za slučaj hapšenja dvadeset srpskih državljana osumnjičenih za planiranje terorističkih akata, veliki broj pitanja je i dalje bez odgovora.

Šta sadrže zaplijenjeni materijalni dokazi koji upućuju na pokušaj terora? Da li su bezbjednosne institucije na tragu ostalih grupa koje su trebale da učestvuju u državnom udaru? Da li su institucije na tragu inspiratorima, organizatorima i nalogodavcima pokušaja terorističkog udara koji je spriječen u izbornom danu u Crnoj Gori?

Da li je i ko u Crnoj Gori davao logističku podršku ili očekivao političku ili drugu korist od čitavog događaja? Da li je postojala realna opasnost od državnog udara ili je na djelu bila policijsko-obavještajna aktivnost koja je uticala na tok izbornog procesa je jedno od pitanja koje postavljaju opozicione stranke.

Bečić: "Ako ne saznamo ko su nalogodavci ovog čina, onda će se zaista dodatno podgrijati opravdana sumnja da se radilo o farsi“
Bečić: "Ako ne saznamo ko su nalogodavci ovog čina, onda će se zaista dodatno podgrijati opravdana sumnja da se radilo o farsi“

Aleksa Bečić predsjednik Demokrata za televiziju „Vijesti“ insistira na konkretnim dokazima i ukazivanju na nalogodavce: „Ako ne vidimo i ne čujemo konkretne dokaze, ako ne saznamo ko su nalogodavci ovog čina, onda će se zaista dodatno podgrijati opravdana sumnja da se radilo o farsi“.

Potpredsjednik Vlade, koordinator svih službi bezbjednosti Duško Marković je u emisiji „Živa istina“ ocjenio da je čitav događaj u vezi sa ukupnim političkim kontekstom u Crnoj Gori, te da očekuje nove činjenice od strane zvaničnih institucija Srbije, čija je teritorija kako je rečeno, zloupotrijebljena za pripremu terorističkih akata.

„U saradnji sa vlastima Srbije mi sada dolazimo do šire slike čitavog scenarija koji još snažnije daje potporu argumentima i činjenicama Specijalnog tužilaštva kada je u pitanju sam scenario i posljedice tog scenarija. Dakle, novi kvalitet u saradnji sa vlastima Srbije i njihovim istražnim i policijskim organima, nove činjenice koje vjerujem će biti takvog sadržaja da će čitav predmet biti procesno i pravno čist kao suza“, rekao je Marković.

Dok javnost ne dobije konkretne odgovore, prema riječima predsjednika Savjeta za građansku kontrolu policije Aleksandra Zekovića u javnosti se stvara atmosfera patriotskog zanosa koji proizvodi klimu grupisanja u državne i takozvane antidržavne elemente. Taj narativ je sve češći u rječniku političara kaže Zeković:

„I u rječniku visokih zvaničnika i političara se sve više pominje termin 'antidržavno djelovanje', 'antidržavna politička stranka', 'antidržavni politički subjekt' itd. U tom domenu, ne samo što treba povesti računa o adekvatnoj terminologiji, da li je ona u tom bezbjednosnom konceptu zaista prikladna, nego sa druge strane treba insistirati kod drugih nadležnih organa, prije svega tužioca da se pred odgovarajućim institucijama pokrenu procedure ukoliko naravno ima elemenata da neko djeluje antidržavno. I da se ti slučajevi procesuiraju, ispitaju i konačno pred odgovarajućom sudskom instancom i Ustavnim sudom okončaju postupci i zabrane pojedinih političkih subjekata."

Zeković: "U javnosti se stvara atmosfera patriotskog zanosa koji proizvodi klimu grupisanja u državne i takozvane antidržavne elemente"
Zeković: "U javnosti se stvara atmosfera patriotskog zanosa koji proizvodi klimu grupisanja u državne i takozvane antidržavne elemente"

Od niza problema koji su isplivali nakon objelodanjivanja pokušaja sprovođenja terorističkog akta, Zeković ukazuje na problem političke kontrole nad policijom. Taj problem je prouzrokovan kada je ministar unutrašnjih poslova ostao neinformisan o stanju bezbjednosti zemlje, od strane podređenih.

„Cijenim da je normalno i profesionalno da se resorni ministar o svemu što se događa, kada je u pitanju bezbjednost zemlje, informiše kao drugi zvaničnici poput potpredsjednika Vlade, premijera i drugih. A prirodno je da ga u onom domenu koliko to može o svemu informiše direktor policije.

Sama ta činjenica da je to izostalo govori da je zaista u budućem periodu to trebalo da bude jedan od glavnih zadataka prilikom formiranja nove Vlade, da se uspostavi zaista funkcionalna, istinska, stvarna i efikasna politička kontrola nad radom policije. Sve ovo što se događalo nažalost govori da to nije tako“, kaže Aleksandar Zeković.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG