Najnovije vesti
Vesti Društvo
NADA SRBIJE JE U NJIMA Šta studenti traže od države

NADA SRBIJE JE U NJIMA Šta studenti traže od države

Ovo su mladi ljudi koji će nas kroz nekoliko godina lečiti, brinuti o bezbednosti, finansijama, deci... Puni optimizma, vredni i željni znanja, oni su ove godine upisali fakultet, a planiraju i usavršavanje. Kako na ličnom planu predviđaju uspeh, ništa manje ne očekuju ni od Srbije - nadaju se da će do kraja njihovih studija zemlja ceniti obrazovanje i rad i da će naći način da ih zadrži.

Studenti 02_RAS_foto oliver bunic Foto: Oliver Bunić / RAS Srbija
Studenti 02_RAS_foto oliver bunic
Foto: Oliver Bunić / RAS Srbija

Marta Antonijević

Marta Antonijević
Foto: Privatna arhiva
Marta Antonijević

Fakultet za finansije, bankarstvo i reviziju Novi Pazar

Poput mojih vršnjaka, ne očekujem da ću za četiri godine biti u boljoj situaciji nego danas svršeni studenti. Cilj mi je da sebe promenim nabolje, da završim fakultet, bez obzira na sve, i nadam se da će me to osposobiti da obavljam posao u struci. Ipak, volela bih da se celokupna situacija za nas mlade promeni.

Bojan Dimitrijević

Bojan Dimitrijević
Foto: Privatna arhiva
Bojan Dimitrijević

Medicinski fakultet

Kao student medicine, svestan sam da će moje školovanje trajati čitav život. Za par godina, sebe vidim na fakultetu, s knjigom u ruci, ali i nakon fakulteta planiram da nastavim učenje i usavršavanje. Ako za to ne bude bilo prilike u Srbiji, uvek postoji opcija da odem u inostranstvo. Ne znam kakve mogućnosti ćemo dobiti, ali se svakako nadam da će, u pogledu zaposlenja, biti bolje i drugačije.

Tijana Jovanović

Tijana Jovanović
Foto: Privatna arhiva
Tijana Jovanović

Fakultet političkih nauka Beograd

Smatram da je proteklih nekoliko godina Srbija mnogo napredovala, a da će nam godine koje su pred nama doneti još bolji život. Do vremena kada budem završila fakultet, mislim da će Srbija biti u Evropskoj uniji, finansijski stabilnija, da će se popraviti i zdravstvo, školstvo, te je za četiri godine vidim kao stabilnu i najjaču zemlju u regionu. Nadam se da će mi dolazak do diplome doneti mnogo iskustava, poznanstava i znanja, kao i da će mi sve to pomoći da dođem do posla za koji se školujem.

Vanja Vasić

Vanja Vasić
Foto: Privatna arhiva
Vanja Vasić

Viša poljoprivredna škola

Kako sam upisala veterinu, volela bih da po završetku studija nađem posao u nekoj veterinarskoj stanici, kao i da jednog dana budem u mogućnosti da otvorim svoju. Iako ne mislim da ćemo uskoro biti u Evropskoj uniji, nadam se da će do mog završetka studija Srbija malo izaći iz ove krize s više radnih mesta i boljim platama.

Andrijana Milovanović

Andrijana Milovanović
Foto: Privatna arhiva
Andrijana Milovanović

Ekonomski fakultet

Za četiri godine sebe vidim kao obrazovanu, diplomiranu ekonomistkinju koja je pred upisom master studija na ekonomiji i pred zasnivanjem radnog odnosa u struci. Mislim da će Srbija tada biti na dobrom putu, sa izgrađenim pravednim i socijalno odgovornim društvom, na pragu ulaska u EU, zemlja gde se živi od rada i za rad.

Tijana Ignjatović

Tijana Ignjatović
Foto: Privatna arhiva
Tijana Ignjatović

Filološki fakultet Beograd

Nakon osnovnih, volela bih da upišem master studije kako bih se obrazovala da radim kao profesor u srednjoj školi. Stariji mi govore da nikad neću moći da nađem posao koji želim, ali ja se nadam da neće biti tako. Verujem da će se situacija u našoj zemlji promeniti nabolje, da će se obrazovani ljudi, kao i umetnost, ceniti, da će mladi pronaći sebe u svojoj Srbiji, da nećemo morati da razmišljamo o eventualnom odlasku u inostranstvo.

Jovan Čupić

Jovan Čupić
Foto: Privatna arhiva
Jovan Čupić

Kriminalističko policijska akademija

Za četiri godine vidim sebe kao inspektora zaposlenog u MUP-u. U tom periodu mislim da će Srbija doneti i usvojiti brojne reforme i postati članica EU. Takođe smatram da će postati razvijenija država, s jakom privredom i stabilnijim finansijama. Da će se iskoreniti mito i korupcija, podići standard, da će obrazovanje biti cenjeno i svako će moći da se izbori za sebe i da radi ono za šta se školovao.

Natalija Pešić

Natalija Pešić
Foto: Privatna arhiva
Natalija Pešić

Mašinski fakultet

Za četiri godine sebe vidim na master studijama mašinstva iz oblasti automatskog upravljanja ili termoenergetike. Sebe vidim ne u rodnom Leskovcu, već u Beogradu, koji pruža neuporedivo više mogućnosti za zapošljavanje i napredak u struci za koju sam se opredelila. Srbija će, po mom mišljenju, biti nedovoljno razvijena, ali na pragu ulaska u Evropsku uniju. Očekujem da će za četiri godine prosečna plata u državi biti oko 500 evra i da će nezaposlenost zbog konstantnog priliva novih investicija iz godine u godinu opadati i do 2020. godine dostići nivo od 10-12 odsto radno aktivnog stanovništva.