Ruska vojska optužuje međunarodnu koaliciju za ratne zločine u Iraku

Beta

22. 10. 2016. u 20:39

Ruska vojska optužila je danas međunarodnu koaliciju predvođenu SAD da je kriva za "ratne zločine" u udarima u Iraku gde su stradali civili kod grada Kirkuka na severu zemlje

Руска војска оптужује међународну коалицију за ратне злочине у Ираку

Ruska vojska optužila je danas međunarodnu koaliciju predvođenu SAD da je kriva za "ratne zločine" u udarima u Iraku gde su stradali civili kod grada Kirkuka na severu zemlje.

U vazdušnom napadu čija je meta bio šiitski grad Dakuk, 50 kilometara od Kirkuka juče je stradalo 17 civila, rekli su lokalni zvaničnici za Frans pres.

U današnjem saopštenju portparol ruske vojske Igor Konašenkov osudio je vazdušne napade međunarodne koalicije u mestu Dakuk, kod Kirkuka, u kojima je prema njemu bilo desetine mrtvih civila, uključujući žene i decu.

On je rekao da prema informacijama kojima raspolaže ruska vojska, grupa Islamska država nije prisutna u tom gradu.

"Više puta smo primetili da takvi smrtonosni udari... koji imaju sve znake ratnih zločina, postaju takoreći svakodnevna praksa aviona međunarodne koalicije", navodi se u saopštenju ruske vojske.

Konašenkov je rekao da su u napad uključena dva aviona koalicije predvođene SAD i da su zamenili pogrebnu povorku za ekstremiste Islamske države.

Konašenkov je rekao da su suviše često meta koalicije venčanja, pogrebne povorke, bolnice, policijske stanice i humanitarni konvoji.

Gradonačelnik Dakuka Amir Kodakram rekao je da je vazdušni napad pogodio pogrebnu povorku u centru grada u petak kada je ubijeno 17 ljudi, uglavnom žena i dece i ranjeno 50. On je rekao da nije jasno ko je sproveo vazdušni napad i da se vodi istraga.

Evropska unija i francuski predsednik Fransoa Oland poslednjih dana optužili su Rusiju za "ratne zločine" zbog vazdušnih napada na sirijski grad Alep, u kojima su do uspostavljanja humanitarnog primirja u četvrtak, prema njihovim navodima, stradali brojni civili.

To primirje zvanično je završeno danas u 18.00 časova po centralnoevropskom vremenu i ruska vojska nije pomenula moguće novo produženje primirja.

Ruska vojska je navela da pažljivo prati situaciju u Iraku i da je poslednjih 24 časa registrovala 22 izlazaka aviona i dronova međunarodne koalicije, koji su izvršili 19 udara na iračku teritoriju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Miki - Zg

22.10.2016. 21:08

Međunarodna koalicija na čelu s SAD-om može nekažnjeno ubijati svatove ,bombardirati bolnice ,humanitarne konvoje ,rušiti mostove ( sjetimo se 1999. god. i agresije na SRJ ) i sada Avganistan ,Irak ,Sirija .Rusiji i Siriji je zabranjeno vojno djelovanje protiv njihovih terorista ,glavosjeka ,plaćenika tj.ISILA .

Branko

22.10.2016. 22:56

Zanimljivo, dve susedne zemlje Srednjeg istoka postale neposredan poligon za "uvoženje demokratije" bombama i raketama, Videćemo rezultate. Pobednika sigurno neće biti. Rusi - Afganistan, Ameri - Vijetnam. Već viđeno. Zaradiće samo finansijska oligarhija i kapitalisti jednih i drugih.

Miso

23.10.2016. 08:05

Amerikanci dosli sa demokratijom u Iraq,Afganistan i 2011 sa "Arapskim prolecem" u Libiju, Siriju itd.... Al je sada lepo tamo, dosli Ameri sa demokratijom...I sada treba cuvati ovu demokratiju...