Najnovije vesti
Vesti Republika Srpska
PLAN SVETSKE BANKE Suvišan svaki treći radnik “Železnica RS”

PLAN SVETSKE BANKE Suvišan svaki treći radnik “Železnica RS”

Nekoliko preduzeća u okviru kompanije, manje radnika i više izdavanja iz budžeta su mere koje bi trebalo da budu provedene u okviru restrukturiranja “Železnica RS”.

Banjaluka Zeleznice RS Foto: Dejan Božić / RAS Srbija
Banjaluka Zeleznice RS
Foto: Dejan Božić / RAS Srbija

Ministarstvo saobraćaja i veza RS dobilo je analizu Svetske banke i potencijalne predloge mera za oporavak “Železnica RS”.

Organizacija putničkog saobraćaja bi, prema jednom od predloga stručnjaka Svetske banke, bila najefikasnija kada bi se putničke usluge ostavile kao posebno preduzeće u okviru kompanije. Međutim, u resornom ministarstvu smatraju da bi zbog malog obima putničkog prevoza u RS bilo bolje da se putnički prevoz ostavi unutar operativne kompanije, kao jedinica ili podružnica, a ne da se ide na dve operativne kompanije.

Republika Srpska treba da razmotri koji su aranžmani najprikladniji za njene prilike, a ima više izbora. Između ostalog, da uradi reorganizaciju “Železnica RS”, u čijem sastavu može biti i više preduzeća, da RS obavlja funkciju deoničara državnog udela u takvom preduzeću, ali i da se ide na privatno učestvovanje u železničkoj operativnoj kompaniji.

Sa reformom su prošle godine počele i “Železnice Srbije”, a prema svemu sudeći isti plan napravila im je Svetska banka, u skladu sa evropskim direktivama, pa gledajući njihov primer možemo znati šta “Železnice RS” čeka.

Neizvesna budućnost
Foto: Siniša Pašalić / RAS Srbija
Neizvesna budućnost

I “Železnice Srbije” su podeljene u tri posebna preduzeća - za infrastrukturu, prevoz robe i prevoz putnika, a otkaz je moralo da dobije oko 30 odsto zaposlenih. Trećina zaposlenih će verovatno i u “Železnicama RS” da dobije otkaz, odnosno kada budu provedene sve mere za oporavak preduzeća.

Trenutno je u ŽRS zaposleno oko 3.100 radnika, a za sada je sigurno da će odmah tokom prvih promena u ovom preduzeću bez posla ostati oko 300 radnika.

Od direktora “Železnica RS” Dragana Savanovića nismo dobili komentar na plan koji je uradila Svetska banka jer se nije javljao na telefon.

Dragan Savanović
Foto: Dejan Božić / RAS Srbija
Dragan Savanović

Promene od sledeće godine

- Dostavljena analiza ne predstavlja obavezujući dokument, već samo polaznu osnovu za dalje konsultacije Vlade RS i Svetske banke. Očekujemo da bi proces restrukturiranja “Železnica RS” trebao da počne od sledeće godine. Polažemo mnogo nade u sav ovaj proces i očekujemo da će, nakon što on bude proveden, “Železnice RS” biti dobro uređeno i funkcionalno preduzeće – rekli su u Ministarstvu saobraćaja i veza RS.