Jevrejima vraćena kuća Kod belog lava

V. CRNjANSKI SPASOJEVIĆ

22. 10. 2016. u 08:00

Agencija za restituciju odlučila o najstarijem zdanju na sprat u Novom Sadu, Pravobranilaštvo se žalilo na odluku. U srcu grada, od 1720. preživela mnoga bombardovanja

Јеврејима враћена кућа Код белог лава

U zdanju na uglu Dunavske i Zmaj Jovine živeli su mitropolit Stratimirović i Lazar Dunđerski

KUĆA "Kod belog lava", najstarija spratnica u Novom Sadu, a verovatno i u celoj Vojvodini, iz 1720. godine, u samom srcu grada, prvostepenim rešenjem Agencije za restituciju vraćena je starim vlasnicima. Reč je o naslednicima predratnih Jevreja Samuila Kertesa, Kornela Franka i Lea Hiršenhauzera. Iako su ove porodice skoro cele pobijene u Holokaustu, Pravobranilaštvo je uložilo žalbu na odluku o povraćaju, što u Agenciji ocenjuju kao vrhunsku sramotu.

- To je jedna od najstarijih kuća koju je Agencija vratila, pored Amir-aginog hana, u Novom Pazaru, sazidanog krajem 17. veka - objašnjava direktor Agencije za restituciju Strahinja Sekulić, koji je ogorčen žalbom Pravobranilaštva.

- Radeći rešenje o povraćaju, saznali smo mnogo zanimljivih stvari, između ostalog i to da je jedan od vlasnika kuće bila porodica mitropolita Stratimirovića. Istorija te kuće je istorija Srba i Jevreja u Vojvodini. Nažalost, kada čovek uradi nešto dobro, uvek se neko potrudi da to okrnji, a u konkretnom slučaju da okrnji i ugled Srbije. I to se najčešće radi zbog zaštite privatnih interesa - kaže Sekulić.

Prvi vlasnik kuće na uglu Dunavske i Zmaj Jovine ulice bio je sapundžija Stojan Maslak, objašnjava advokat Nikola Božić, zastupnik porodice Frank. On je i dao, u skladu sa onovremenim običajima, kući ime "Kod belog lava". Od njega je kuću kupio Emanuel Janković, knjižar i štampar, koji je 1790. otvorio prvu štampariju u gradu.

- U posed kuće 1876. dolazi porodica karlovačkog mitropolita Stefana Stratimirovića, iz Kulpina, a 1910. kupuje je veleposednik i veletrgovac Lazar Dunđerski. On je bio njen vlasnik do 1940. godine, kada su je otkupili Samuilo Kertes, direktor banke, Kornal Frank, njegov zet, industrijalac, i Hiršenhauzer, trgovac - objašnjava Božić.

Ovo je jedno od retkih zdanja koje je preživelo mađarsko bombardovanje s Petrovaradina, u vreme revolucije 1849, a doskoro je u fasadi stajalo neaktivirano topovsko đule.


ŠESTORO NASLEDNIKA

Iza tri jevrejske porodice ostalo je samo šestoro naslednika koji su, pored ove kuće, u restituciji prvostepenom odlukom dobili još dve u nizu. Božić ocenjuje da ne postoji nijedan zakonski razlog za žalbu koju je uložilo Pravobranilaštvo:

- Porodica Frank je skoro cela nastradala u novosadskoj "Raciji" 1942. godine, pa zato još više čudi da danas taj mali broj preostalih naslednika ima problem baš s Pravobranilaštvom.



Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

naslednik

25.10.2016. 11:46

Pravobranilastvo se uopste ne bavi time, samo potpisuje zalbu koju joj sroci korisnik prostpora, JP "Poslovni prostor" uglavnom..... Ministarstvo finansija (drugostepeni organ) je zatrpan zalbama i ne stize da resi predmete u zakonkom roku od 90 dana. Na svaku resenej Agencije se zale, a cilj zalbe je da se korisnik sto kasnije rastane sa otetom imovinom i sto duze ubira zakupe.... Voleo bih da se objavi procenat uvazenih zalbi pravobranilastva, nisam siguran da je veci od 2%....

Marija

12.02.2020. 18:28

Kažu ima samo 6 naslednika, i moj suprug je od porodice Frank , baba je devojafki bila Frank i kad je tražio po arhivsma sve što je pokišao je bilo da ne postoje dokumenta