Zvezda u dramatičnoj završnici u Istanbulu srušila Galatasaraj

V. Preradović

21. 10. 2016. u 20:52

Crveno-beli u Turskoj savladali Galatasaraj sa 85:83 i došli do prve pobede u novoj sezoni Evrolige

Звезда у драматичној завршници у Истанбулу срушила Галатасарај

Marko Simonović Foto: Arhiva VN

BRZO su košarkaši Crvene zvezde pobedili demone s početka ovogodišnje Evrolige i, posle startnog poraza od Darušafake u neizvesnoj završnici, na identičan način ostvarili prvu pobedu protiv Galatasaraja na užarenom istanbulskom terenu – 85:83. Time su istovremeno sa psihe skinuli teg pred naredni evroligaški duel sa Barselonom u “Kombank areni”.

Netipično bojažljivo ukoračili su crveno-beli u pakleni ambijent dvorane “Abdi Ipekči”, preoprezno u odbrani, neorganizovano u napadu. Dok je defanziva Galate posvećivala zasluženu pažnju Joviću, a Kuzmić kasnio u zatvaranju bržeg i skočnijeg Tajusa, prednost domaćina rasla je zabrinjavajućom progresijom. Kada se tome doda šut Atamanove ekipe od 67 odsto u prvoj četvrtini, rezultat 30:17 delovao je skoro prihvatljivo.

Rivali su u drugom periodu zamenili uloge: Zvezda je popunila odbrambene rupe, a Simonović individualnom inspiracijom napadačke pukotine i time ulio samopouzdanje do tada nesigurnim saigračima, posebno Dženkinsu koji je uglavnom birao pogrešna rešenja. Kao i obično, injekcija sampouzdanja nije bila potrebna Guduriću i Joviću, koji su pametnom igrom smirili i protivnika i njegove raspaljene navijače.

Gde su stali na kraju druge četvrtine, nastavili su crveno-beli u trećoj. Simonović je sa linije za tri poena sipao kofe hladne vode na tribine, Jović pogađao sa jedne noge, a Kuzmić osvojio reket Galate za prednost od 15 poena u 27. minutu (50:65). Međutim, izlaskom iz igre Jovića za tili čas izbledela je savršena Zvezdina slika. Na krilima doskorašnjeg NBA igrača Deja, domaćin je serijom 17-4 premotao utakmicu na početak uoči poslednje deonice.

Lako je poverovati u to da su se u tim trenucima u mislima Radonjićevih igrača vrtele slike poraza od Darušafake posle vođstva od 16 poena. U prilog tome idu lopte bačene u aut bez pritiska Galatine odbrane, kao odraz unutrašnje borbe crveno-belih sa strahom od već doživljenog. Srećom, naš šampion se prisetio mnogih pobeda u sličnim situacijama prošle sezone i na vreme pronašao u sebi mentalnu čvrstinu. Dve sekunde pre kraja, Jović je rizikovao namerno promašenim drugim slobodnim bacanjem, ali je ostalo vremena samo za Zvezdino veliko istanbulsko slavlje.

SIMONOVIĆ: VELIKA POBEDA
JUNAK Zvezdinog trijumfa nad Galatasarejem bio je reprezentativac Marko Simonović sa 23 poena!
- Ovo je velika pobeda za nas. Nismo dobro otvorili utakmicu, ali smo uspeli da se vratimo i da povedemo sa 15 poena razlike. Tada nam je popustila koncentracija, ali smo na kraju dobro odigrali završnicu i zasluženo pobedili – rekao je Simonović.

DVORANA “Abdi Ipekči”. Gledalaca: 4.430. Sudije: Roča (Španija), Fufis (Grčka), Viklicki (Češka).
GALATASARAJ: Smit 4, Preldžić, Micov 1, Tajus 19 (11-9 za dva), Tompson 4, Šilb 1, Plajs 2, Dej 24 (8 sk), Guler 4, Dibler 4, Dentmon 12, Koksal 8.
C. ZVEZDA: Rebić, Dangubić 9, Mitrović 1, Lazić 3, Simanić, Dobrić, Simonović 23 (6-4 za dva, 6-4 za tri), Dženkins 3, Gudurić 11 (5 as), Jović 14 (9 as), Kuzmić 11 (7 sk), Bjelica 10.

30:17, 17:30, 20:22, 16:16

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

Opaki

21.10.2016. 21:18

Pa sta,i Partizai je pobedio juce jakog i neugodnog protivnika.U pitanju je nekakav Ludvigsburg ili tako nesto

Branko

21.10.2016. 21:21

Sve čestitke, bilo je vrlo dobro, ma, bilo je odlično! Puno pozdrava iz Ljubljane. A navijačima Galatasaraja: Sram vas bilo. I vas i vaših sponzora.