Stop za srpske autobuse, zaustavili i đake na ekskurziji!

D. Z.

21. 10. 2016. u 17:35

Provokacije Prištine na administrativnim prelazima. Učenici Osnovne škole "Kralj Milutin" iz Gračanice vraćeni sa kontrolnog punkta

Стоп за српске аутобусе, зауставили и ђаке на екскурзији!

Merdare

KOSOVSKA policija u petak po podne na administrativnom prelazu Merdare nije dozvolila ulazak srpskim autoprevoznicima koji saobraćaju na relacijama Niš - Gračanica i Niš - Kosovska Mitrovica. Kako nam je rekao jedan od vozača, policija im je tražila dozvole za međunarodni saobraćaj, koje im do sada nisu bile potrebne. Revoltirani posle više sati čeanja, oko 150 putnika blokiralo je prelaz.

Kosovska policija na administrativnim prelazima Merdare i Jarinje u petak nije dozvolila učenicima Osnovne škole "Kralj Milutin" iz Gračanice da uđu u centralnu Srbiju, gde su krenuli na ekskurziju. Prema rečima Vladimira Milkića, direktora ove osnovne škole, kosovska policija nije dozvolila učenicima da uđu u centralnu Srbiju, jer je ekskurziju organizovala agencija iz centralne Srbije.

- Šezdesetak učenika naše škole krenulo je u petak ujutru na ekskurziju u Novi Sad, ali im je kosovska policija prvo na Merdaru, a potom i na Jarinju zabranila da pređu administrativne linije. Obrazloženje je bilo da ekskurziju nisu organizovale turističke agencije sa Kosova, već su bili u autobusima agencije iz Novog Pazara, koja, navodno, nije imala akreditaciju na Kosovu - govori direktor Milkić, dodajući da su na jednom od administrativnih prelaza premestili učenike u druge autobuse, kako bi ušli u centralnu Srbiju i tako nastavili planirani put.

Živojin Jokanović, direktor gračaničkog Doma kulture, za naš list kaže da kosovska policija nije dozvolila ni dečjem amaterskom pozorištu "Janićije Popović" iz Gračanice da uđe u Makedoniju, preko prelaza "Đeneral Janković". Po njegovim rečima, glavno obrazloženje bilo je da su za sedmoro dece neophodni pasoši, iako je pozorište prošle godine putovalo u Makedoniju samo sa kosovskim izvodom.


NASILNICI NE ŽELE POVERENjE

KANCELARIJA za Kosovo i Metohiju najoštrije je osudila "maltretiranje kojem su, samovoljom predstavnika prištinskih vlasti, bila izložena srpska deca na administrativnim prelazima Jarinje i Merdare, kao i na graničnom prelazu Đeneral Janković".

- Beskrupuloznost Prištine prelila je punu čašu jasnom porukom da su Srbi i njihova deca uskraćeni za elementarna ljudska prava, kao što je pravo na slobodu kretanja - navodi se u saopštenju.

Kako je saopštila Kancelarija za KiM, "frustriranjem, prepadanjem i pokušajem zatvaranja srpske dece u rezervat ne doprinosi se stvaranju međunacionalnog poverenja, a današnji besramni čin pokazuje da neki nasilnici u Prištini to zapravo i ne žele".


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

nikola

21.10.2016. 20:35

Dok nam je deo države okupiran dotle će nam se ovako događati sa đacima sa energetikom i sa telekomunikacijama.

Да ти кажем

22.10.2016. 17:28

@nikola - И са рудницима (процењено рудно богатство: 960 милијарди евра; угаљ, сребро, олово, цинк, бакар, манган, злато...)!

Зограф

22.10.2016. 20:35

За нашу владу нема изненађења. Знају они добро шта су потписали!