Svet

Petak, 21.10.2016.

19:37

"Žene i biznis? Sekretarica ili moožda prevodilac"

Iako žene sve više zauzimaju vodeće pozicije u poslovnom svetu, ali i u političkom životu, i dalje postoje predrasude prema onima koje su uspešne u svom poslu.

Izvor: Tanjug

(Foto: Thinkstock.com)

To je poručeno na Samitu Makedonija 2025. u Skoplju.

Ambasadorka Makedonije u Švedskoj Aleksandra Nakjev Ružin rekla je na panelu posvećenom ulozi žena lidera da u svetu raste trend podrške ženama na liderskim pozicijama.

Ona je navela da žene imaju jednaka prava i da treba da budu jednako zastupljene i u političkom i u ekonomskom životu, te podsetila da polovinu vlade u Švedskoj čine žene.

Ana Arsov iz „Mudis grupacije“ istakla je da su tri karakteristike neophodne za uspeh, a to su kompetentnost, naporan rad i integritet.

Bez obzira za koju karijeru se odlučite ta tri faktora su neophodna za uspeh, objasnila je ona.

Arsova je dodala da žene, uz to, poseduju i emocionalnu inteligenciju, koje ih čine posebnim. Istovremeno je konstatovala da je, radeći u Njujorku, ustanovila da finansijskom industrijom dominiraju muškarci.

Profesor Slavica Vejt, direktor PEC International i osnivač Fondacije Kiril Trajkovski kaže da je skoro ceo svoj radni vek provela u naftnoj industriji i da je većinu vremena radila sa muškarcima.

Vejt kaže da je na poslovnim sastancima često bila jedina žena i da su njene kolege sa kojima je sarađivala često mislili da je sekretarica ili u najboljem slučaju prevodilac.

Član borda direktora u bolnici “Acibadem Sistina” u Makedoniji Jana Marin kaže da postoje velike predrasude kad je reč o ženama koje su uspešne u svom poslu.

“Kada je žena odlučna, za nju kažu da je prenametljiva. Kada je muškarac posvećen, njega javnost smatra posvećenim, a za ženu mogu reći da je sebična”, rekla je Marin.

Navodeći da su i istraživanja pokazala da su žene drugim ljudima sve manje simpatične što su uspešnije na poslu, Marin prenosi i svoje iskustvo i kaže da niko ne dovodi u pitanje njenu kompetentnost ili rezultete, ali da je čak i njena majka upozorava da će je ljudi manje voleti ukoliko nastavi da gradi svoju karijeru.

“To je veoma opasan stereotip, koji zadržava žene i udaljava ih od liderskih pozicija”, navela je ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ruski tankeri stoje prazni širom sveta?

Gotovo svaki ruski naftni tanker koji je pod sankcijama stoji nekoliko meseci nakon uvođenja ograničenja, što pokazuje kako sankcije SAD mogu da poremete lanac snabdevanja ruskom naftom.

8:03

21.5.2024.

1 d

Svet

Sledi novi talas bankrota? Ovaj sektor puca

Nakon rasta u februaru, nemački ugostitelji su u martu opet poslovali slabije. Promet je realno opao za 2,4 odsto, a nominalno za 1,5 odsto, saopštio je u utorak Savezni zavod za statistiku.

19:22

21.5.2024.

17 h

Podeli: