Informatičari upozoravaju: Ne fali nam novca, nego IT stručnjaka

D. I. K. - S. B.

21. 10. 2016. u 18:00

Naši informatičari upozoravaju državu da ne subvencioniše njihovu konkurenciju iz inostranstva. Udruženje "Startit" protiv podsticaja za zapošljavanje jer nemamo dovoljno kadrova

Информатичари упозоравају: Не фали нам новца, него ИТ стручњака

Industrija informacionih tehnologija danima upozorava da ih država ugrožava direktno subvencionišući stranu konkurenciju

DOMAĆA industrija informacionih tehnologija danima upozorava da ih država ugrožava direktno subvencionišući stranu konkurenciju, ali se ovaj sistem podrške, po svoj prilici neće skoro menjati. Srpski izvozni adut, IT sektor, među retkima kuburi sa manjkom obrazovanog kadra, pa nadležnima poručuju da budžetski novac neće otvoriti nova radna mesta, već će samo, zbog većih plata, njihove zaposlene prebaciti kod rivala. Ministarstvo privrede, međutim, objašnjava da su dotacije dostupne i domaćim kompanijama.

Svojevrsna "pobuna" nastala je kada je Savet za ekonomski razvoj preporučio da se dodele podsticaji za šest kompanija, među kojima je i IT firma "Endava". Ona će narednih godina uložiti 4,3 miliona evra, obećava zaposlenje 324 radnika, pa stiče pravo na državnu pomoć od 1.622.177 evra.

- Imajući u vidu manje investicione kapacitete domaćih kompanija, smanjeni su kriterijumi za davanje podsticaja u pogledu visine investicija i broja novootvorenih radnih mesta, upravo kako bi i naše kompanije mogle da dobiju sredstva - navodi se u saopštenju Ministarstva privrede. - Posebnim programima podrške u okviru Godine preduzetništva podržavamo isključivo razvoj domaćih malih i srednjih preduzeća, pa i IT kompanije.

Međutim, udruženje "Startit", koje je pokrenulo peticiju protiv štetnih subvencija za zapošljavanje u IT sektoru, odgovara da je nepotrebno pomagati upošljavanje u grani u kojoj ima manjka kadra.

- Nebitno je da li je subvencije dobila domaća ili strana IT firma, problem je što našu granu treba izostaviti iz sistema podrške otvaranju novih radnih mesta - kaže Zoja Kukić iz "Startita". - U našoj grani, procene su, trenutno je otvoreno 30.000 radnih mesta.


NEOPRAVDANO

- U VISOKO konkurentnom segmentu tržišta kao što je IT, bilo kakva vrsta intervencionizma neopravdano daje prednost pojedincima - smatra Nebojša Bjelotomić, direktor "Sage". - Svetski trendovi su takvi da se domaće IT tržište bukvalno muči da zadrži kadrove. Ukoliko je država spremna da pomogne u ovoj utakmici, ta pomoć bi trebalo da bude na nivou celog sektora.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Milan

21.10.2016. 19:43

Povecajte plate u IT sektoru , kad nema kadra a ne da se radi za klikere stalno u ovoj zemlji, ako je potraznja stvarno tolika. A kako cete da povecate kad ste cicije iz srbije i mislite da treba da se robuje u vasim firmama raspalim .

Djole

21.10.2016. 20:47

Ima IT strucnjaka dovoljno ali nece da rade za 25-30.000. Sta ce mu to kad kao freelancer moze da zaradi 3-4 puta vise. Kad budu placali kako treba neka se jave.

Srki

21.10.2016. 22:25

Krvave su ovo pare, verujte. Uglavnom se radi prekovremeno, cesto subotom i ponekad nedeljom. Pauza od sat vremena se ne racuna u radno vreme.Ko ima porodicu moze da zaboravi na decu.

p

22.10.2016. 16:33

jes vala, ne mozete da na naberete sa drveta, a kupljene diplome ne sluze nicemu, a i domace firme slabo i neredovno placaju, i varaju, stalno isti oglasi, i stalno se trazi polupriuceni da rade za bedne plate, na kraju se ispostavi da rade tacno koliko su placeni, bedno ...