Invalidi rada žele da rade

Z. Gl.

21. 10. 2016. u 10:28

Zaposleni u "Zastavi inpro" ne odustaju od štrajka, Propali pregovori sa Ministarstvom za rad

Инвалиди рада желе да раде

NEMOĆ Radnici protestuju 11 dana

KRAGUJEVAC - Iako su pregovori između invalida rada "Zastave inpro", koji štrajkuju glađu već 11 dana i predstavnika Ministarstva za rad i socijalna pitanja, privrede i Skupštine opštine u sredu trajali četiri i po sata, nikakav dogovor nije postignut.

Prema rečima predsednika Štrajkačkog odbora Stevana Pušonje, delegacija je "pretrčala" preko njihovih zahteva, a onda su štrajkači do kasnih večernjih sati objašnjavali šta ih muči. Dogovor nije postignut, štrajk je nastavljen.

- I dalje odbijamo hranu i lekove, iako su mnogi od nas dugogodišnji šećeraši, neki imaju povišen pritisak i druge zdravstvene tegobe. Svima je teško. Hitna je dolazila juče i Ljubiši Peroviću (50) dala infuziju, jer se boje za njegovo zdravlje - kaže Pušonja.

On dodaje da su se predstavnici ministarstva pozivali jedino na UPPR, odnosno na pokretanje proizvodnje, koja bi im omogućila da zadrže radna mesta, ali nikakav plan nisu doneli, niti je, prema njegovom mišljenju, pokretanje proizvodnje moguće, jer su ostali bez opreme. Obećali su im septembarsku platu tokom naredne nedelje i u narednih mesec dana - razliku za avgust.

- Nije reč o jednoj ili dve plate. Mi tražimo da nam se obezbedi da radimo, kao i povoljniji socijalni program. O njemu uopšte nije ni bilo reči, jer nam je rečeno da možemo samo da uzmemo 200 evra po godini staža. Rekli su nam da je bolje da prekinemo štrajk, jer rizikujemo da ostanemo bez septembarske plate, ali nećemo odustati - dodaje vođa štrajkača.

NOVI DIREKTOR

Na Skupštini "Zastave inpro" umesto dosadašnjeg direktora Branka Veljovića za v. d. direktora imenovan je Milenko Betulić. Ovo imenovanje radnicima daje nadu da će firma možda opstati, jer je Betulić inženjer koji je konstruisao prvu prikolicu koju su proizvodili.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije