≫ 

Vukosavi je restitucijom vraćeno 13 kvadrata stana u Beogradu, ali ona prvo mora da plati 3.000 evra!

Ukoliko želi da se useli u stan, Vukosava mora prvo da namiri tuđe dugove

  • 5

Vukosavi Ognjanović (80), iz Sremske Mitrovice, restitucijom je vraćeno je 13 kvadratnih metara - polovina stana od 26 kvadrata u Beogradu, a prethodni stanari su napravili dug za račune od 3.000 evra, koje sada ona mora da plati.

PRODUŽEN ROK I ZA DOKTORE NAUKA: Rešen problem studiranja po starom programu

Ukoliko želi da se useli u stan, Vukosava ili njen unuk, koji studira u Beogradu će morati prvo da namere potraživanja za struju i vodu, a zatim i da plaća opštini kiriju za preostalih 13 kvadratnih metara stana koji su ostali u vlasništvu opštine Vračar, pišu "Novosti".

– Stan je nekada pripadao mom deki Radomiru. Deka koji je bio uspešan fotograf kupio je plac i zgradu sa 19 stanova u Mačvanskoj 21. Kada je zgrada nacionalizovana 1958. godine, u većini tih stanova živeli su ljudi sa stanarskim pravom – objašnjava Vera Vuković, Vukosavina kćerka, a prenose "Večernje novosti".

TITO JE SRPSKOM KRALJU UKRAO BLAGO! Ovo bogatstvo Srbija MORA da vrati Karađorđevićima (SPISAK)

Radomiru su posle tri godine vratili nekoliko stanova, pošto je pomagao za vreme rata partizanima, koje je porodica kasnije prodala budzašto, da bi preživela. Od preostalih stanova, njih 10 je otkupljeno od opštine i danas su privatno vlasništvo, dok je jedanaesti, u suterenu, ostao opštini Vračar. U njemu je lokalni Centar za socijalni rad smeštao korisnike socijalne pomoći.

Partizanske jedinice na budućem Trgu Republike u oslobođenom Beogradu 1944. Foto-Ilustracija: Wikipedia Partizanske jedinice na budućem Trgu Republike u oslobođenom Beogradu 1944. Foto-Ilustracija: Wikipedia

Tu je najpre živeo izvesni Ramiz Pejković, a zatim se u njega privremeno uselila Snežana Bojanović sa sinom Nikolom. Živeli su tu 15 godina i potom prešli u Ivanjicu, a stan je, kako je utvrdila policija, dve godine zaključan.

Vukosava Ognjanović podnela je Agenciji za restituciju zahtev za vraćanje stana 2013. godine, a pravosnažno rešenje da joj se vraća nasledni deo, odnosno polovina stana, dobila je u julu. Druga polovina bi pripala kćerki Radomirovog preminulog sina, da je podnela zahtev. Budući da to nije urađeno, pripala je opštini.

Crkva ostaje bez državnog zemljišta!

– Kada sam čula za onu ženu koja je dobila imovinu u restituciji s tri miliona dinara duga, odmah sam zamolila advokata da proveri dugove za komunalije – kaže Vera.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Advokat Tihomir Konstantinović saznao je u EPS-u da su podneli dve tužbe protiv bivše stanarke, koja je ostala dužna 110.000 dinara, i da se sada vodi spor. I "Infostan" je tražio namirenje duga od 192.000 dinara. Tu su još neki sitniji dugovi za kablovsku TV. Kada je od EPS-a zatražio prijavu novog kupca struje, Konstantinoviću su odgovorili da novog kupca mogu da registruju i uključe mu struju tek kad stari dug bude namiren. Drugim rečima, ako ga ne namiri Snežana, moraće Vukosava Ognjanović. I u "Infostanu" će goniti Vukosavu da namiri tuđi dug.

– Ovo pitanje treba rešiti principijalno, a ne od slučaja do slučaja. Šta da rade vlasnici ako im u restituciji vrate imovinu koju je koristila firma u stečaju i napravila milionske dugove? - pita Konstantinović.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sunce

    20. oktobar 2016 | 22:55

    Zalosno sve gore i gore

  • Љиљана

    20. oktobar 2016 | 22:46

    Онда њене дугове (Вукосавине) ће неко други морати да намири. Па зна се ко је ту живео пре, па или они или њихови наследници нек намирују, а не Вукосава.

  • Mirko&Slavko.

    21. oktobar 2016 | 12:11

    Nama naslednicima vraćen restoran po restituciji u Bgd.Sadašnji zakupac neće da izađe ,iako mu je ugovor i zakonsko pravo od 3g.daljeg boravka u martu isteklo. Napravio dug od 45000€ za struju.Uhvaćen u krađi struje,napravljen zapisnik,i ništa.Baja radi kao da je to njegova dedovina a ne naša.Da je prava i pravde u ovoj našoj jadnoj Srbiji,odavno bi mu se slali paketi za Zabelu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA