Posle pola veka - kompletno novi vodovod

Izvorište "Ribare", odakle se Jagodina i okolna sela snabdevaju pijaćom vodom 53 godine, biće kompletno rekonstrisano do početka decembra.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 20.10.2016.

08:11

Posle pola veka - kompletno novi vodovod
Foto: Tanjug

Radovi vredni 553.500.000 dinara se finansiraju iz kredita nemačke KFW banke i donacije Vlade Nemačke od 150 miliona dinara.

Radovi su počeli krajem juna, a izvodi ih MPP "Jedinstvo" Sevojno - Užice, koje je ovaj posao dobilo na tenderu, a odabrala ga je KFW banka.

Radnici i stručnjaci ove firme su izvršili montiranje drugog potisnog agregata na izvorištu.

Projektom je planirana kompletna zamena agregata glavne crpno - potisne stanice, ugradnja frekventnih regulatora, čime se štedio 25 do 30 odsto električne energije, kompletna automatizacija i daljinsko upravljanje vodovodnim sistemom, izgradnjom SCAD sistema, izjavila je inženjer Marija Ljubojević.
Foto: Tanjug
Ljubojević, koja obavlja glavni nadzor poslova, navela je da se vrši kompletna zamena postrojenja za regeneraciju vode, kompletno opremanje i puštanje u rad dva nova bunara, čime će grad dobijati novih 50 litara vode u sekundi, opremanje postojećih bunara dodatnom opremom za povezivanje u sistem daljinskog upravljanja.

U projektu je i izgradnja nove stubne trafostanice "Ribare 18", opremenje izgrađenih bunara na izvorištu, ugradnja nove opreme na liniji za regeneraciju bunara u postojećoj pumpnoj stanici, lociranoj uz rezervaor sirove vode, istakla je ona.

Ljubojević je napomenula da na lokaciji "Izvorišta" ima 15 bunara, a 13 je uključeno u sistem vodosnabdevanja.

Voda se iz bunara pomoću pumpi dovodi do sabirnih rezervaora na dalju obradu i dopremanje do glavnog rezervaora za snabdevanje gradom. Reč je o dve rezervaora od 1.800 i 6.000 kubika vode, koji se nalaze na Đurđevom brdu iznad grada, oko 10 kilometara od izvorišta, objasnila je Ljubojević.
Foto: Tanjug
Do rezervoara vodi novi cevovod kroz centar grada, a u planu je izgradnja još jednog od Rekitova, trasom uz reku Lugomir direktno do Đurđevog brda, na proleće, navela je Ljubojević.

Prošle godine, u okviru rekonstrukcije vodovoda u Jagodini, izmenjeno je 20 kilometara vodovodne i osam kilometara glavne vodovodne mreže. Azbestne cevi su zamenjene novim "eko" cevima a radovi su, takođe, finansirani kreditom KFW banke i donacijom Vlade Nemačke.

Sredstva kredita KFW banke su na 14 godina, uz minimalnu kamatu sa "grejs" periodom od tri godine, rečeno je u Skupštini grada.

Jagodina ima izgrađen vodovod od 1963.godine i jedan je od retkih gradova u Srbiji koji nema problema sa vodom i u najsušnijim periodima u godini.

Izvorište u "Ribaru", godišnje proizvede 7,4 miliona litara vode godišnje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: