Dostupni linkovi

Patrijarh Kiril u Londonu: Zajednički iskorijeniti zlo terorizma


Patrijarh Kiril u crkvi, London
Patrijarh Kiril u crkvi, London

Patrijarh moskovski i cijele Rusije Kiril rekao je danas da je rat protiv terorizma sveti rat koji treba da bude zajednička tema svih zemalja, ne samo Rusije.

"Žao mi je što su moje riječi pogrešno protumačene. Ja nikada nisam govorio o nekom svetom ratu u Siriji. Govorio sam isključivo o ratu protiv terorizma i mislim da te riječi dijele mnoge žrtve terorizma u Evropi", rekao je patrijarh novinarima u Londonu pred povratak za Rusiju.

On je dodao da se "odbranom naših najmilijih, naših zemalja i naroda od terorizma brani sveti dar života na koji nasrću teroristi".

"Moje riječi ne treba razmatrati u političkom kontekstu", rekao je on i podsjetio da je rat protiv nacizma često opisivan kao sveti rat.

On je dodao da se tim riječima u Rusiji slavi herojstvo vojnika Velikog otadžbinskog rata ili Drugog svjetskog rata. "To je sveti rat jer su ljudi branili svoje živote, nezavisnost i budućnost", istakao je ruski patrijarh.

Patrijarh je rekao da rat protiv terorizma nije samo pitanje za Rusiju, već za sve zemlje.

"Mi svi moramo da se ujedinimo i iskorijenimo to zlo. Upravo zato ja taj rat zovem svetim", istakao je patrijarh Kiril na kraju svoje posjete Velikoj Britaniji.

Patrijarh Kiril se danas sastao i sa britanskom kraljicom Elizabetom Drugom sa kojom je razgovarao o položaju hrišćana u Evropi.

XS
SM
MD
LG