UŽIVANJE ZA LJUBITELJE AVIJACIJE: Migovi i helikopteri ostavili bez daha posetioce na Batajnici
Foto: Ministarstvo Odbrane

Dan otvorenih vrata 204. avijacijske brigade

UŽIVANJE ZA LJUBITELJE AVIJACIJE: Migovi i helikopteri ostavili bez daha posetioce na Batajnici

Beograd -

BEOGRAD - Na aerodromu Batajnica danas je održana je akcija Otvoreni dan 204. vazduhoplovne brigade.

Ova manifestacija, koja se organizuje već nekoliko godina uzastopno, prilika je da se građani i šira javnost upoznaju sa naoružanjem i vojnom opremom koju koristi RViPVO Vojske Srbije, kao i sa zadacima i misijama koji su dodeljeni 204.vazduhoplovnoj brigadi.

Posetioci su na aerodromu mogli izložene da vide i razgledaju lovečke avione MiG-21 i MiG-29, školsko - borbeni Super Galeb G-4, školske Utva 75 i Lasta, lovac-bombarder Orao - goste iz 98. vazduhoplovne brigade u Kraljevu, "Pajper Seneka", "Antonov 26" helikoptere Gazela i novoisporučene višenamenske Mi-17V5, raketni sistem Neva iz 250. raketne brigade za PVD, sredstva veze 126. brigade VOJIN, kao i opremu pripadnika 63. padobranskog bataljona.

Najmlađi posetici su tokom skoro celog trajanja Otvorenog dana strpljivo stajali u redu kako bi usli u pilotske kabine aviona i helikoptera i naravno ovekovečili taj trenutak fotoaparatom ili kamerom.

Najatraktivniji deo, letački program vazduhoplova vec tradicionalno je počeo skokom padobranaca 63. bataljona Specijalne Brigade iz helikoptera koji su nosili zastave Srbije, Vojske Srbije i 63. bataljona.

Major Aleksandar Marjanovic iz 101. eskadrile 'Vitezovi' prikazao je svoje letačko umeće i mogućnosti avona Mig-29.

A njegove kolege iz 252. školsko trenažne avijacijske eskadrile "kurjaci sa Usća" letenje u formaciji tri aviona "Super galeb" kao i simulaciju napada na cilj na zemlji.

Helikopterske posade iz 890. mesovite helikopterske eskadrile "Pegazi" veoma su atraktivno u sadejstvu sa pripadnicima Specijalne brigade demonstrirali akciju spašavanja oborenog pilota (koji je prethodno "iskočio" iz školskog aviona).

Specijalci su "spašenog" pilota evakuisali u helikopter Mi-17V5 dok je iznad kružila "Gazela" kao snajperska podrška akciji izvlačenja

Uz više hiljada građana i predstavnika medija, otvoreni dan 204.vbr posetio je brigadni general Duško Žarković, zamenik komandanta RViPVO predsednici opština i predstavnici civilnih organizacija.

Među gostima su bili i Tijana Bogdanović, osvajač srebrne medalje u tekvondou na olimpijskim igrama u Riju; "bronzani" paraolimpijac Mitar Palikuca, nekadašnji pripadnik 204. vbr, glumci iz serije "Vojna Akademija" Bojan Perić - Stošić i Branko Janković - Đaković.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track