Najnovije vesti
Vesti Beograd
JUBILEJ 90 godina pijace Zeleni venac

JUBILEJ 90 godina pijace Zeleni venac

Pijaca Zeleni venac od svog nastanka bila je simbol Beograda, a čak 90 godina kasnije ona i dalje važi za jednu od najlepših u gradu.

magla zeleni venac Foto: Dušan Milenković / RAS Srbija
magla zeleni venac
Zeleni venac
Foto: Ana Paunković / RAS Srbija
Zeleni venac

Čuveni "Zelenjak" izgrađen je davne 1926. godine, i odmah po otvaranju dobio nadimak "Kraljica pijaca". Taj epitet zaslužila je, za to vreme, najmodernijim tezgama, odličnom organizacijom i širokom ponudom robe. Danas Zeleni venac danas važi za najstariju i dalje aktivnu pijacu na Balkanu.

I pre 1926. godine na tom mestu postojao je pazar, preteča pijace, koji se tu nalazio od sredine XIX veka. Nešto kasnije je pored pazara otvorena i fijakerska stanica, koju je kasnije nasledila današnja autobuska okretnica, što je olakšalo dopremanje robe zaprežnim kolima, a kasnije su imućniji trgovci koristili i kamione. Prve tezge bile su drvene, a često su ih pravili i sami pordavci. Zbog široke ponude robe i velikog prometa decenijama su "Zelenjaku" posećivali prodavci i kupci iz svoh krajeva Srbije.

Zasluženu rekonstrukciju Zeleni venac je dobio 2007. godine, kada ponovo dobila najmodernije tezge i dobru organizaciju. Rekonstrukcija je odrađena po jedinstevnom arhitektoskom rešenju, te je pijaca dobila i zdanje koju krasi kupola na vrhu, a zadržan je i stari duh "Kraljice pijaca", čime je taj stari epitet ponovo bio zaslužen. Zahvaljujući tome Zeleni venac je stavljen pod zaštitu države kao kulturni spomenik.