Problem sa energentima: Toplane greju samo 15 dana?

M. L. J.

30. 09. 2016. u 20:00

Pojedine elektrane u Srbiji raspolažu minimalnim zalihama. Zbog starih dugova teško nabavljaju energente

Проблем са енергентима: Топлане греју само 15 дана?

NEKE toplane u Srbiji imaju zaliha za samo 15 dana grejanja. Najveći problem elektranama zadaju veliki zaostali dugovi za mazut i gas. Zato, umesto da period od svega dve nedelje pred početak grejne sezone koriste da prave tople probe, veliki broj toplana dovija se kako da zatvori finansijsku računicu i uspe da plati sirovine.

Prema rečima Milovana Lečića iz "Udruženja toplana Srbije", grejna sezona nije ugrožena, ali će lokalne samouprave morati da pomognu svim toplanama.

- Nijedna toplana u Srbiji nema sirovina za celu sezonu - objašnjava Lečić. - Negde se radi o objektivnim razlozima, što gas ne može da skladišti, ali su tu i dugovi. Ako ne dobiju dovoljno mazuta i gasa, neke toplane mogle bi da rade samo do 1. novembra. U najpovoljnijem su položaju one koje se snadbevaju ugljem, one su obezbeđene za dva meseca.

Kako bi isplatila dugovanja "Jugorosgasu" i grejna sezona počela na vreme, niška Toplana podigla je kredit. Ipak, garant u ovom slučaju nije samo preduzeće, koje je već opterećeno dugovima i problemom velikog broja zahteva građana za isključenje sa daljinskog grejanja. Žirant joj je drugo niško javno preduzeće - "Objedinjena naplata".

Ovu odluku je Gradsko veće usvojilo na sednici 31. avgusta, a potvrdilo 20. septembra na sednicama na koje novinari nisu pozvani.

- Već su uplaćene tri dana od po 50 miliona dinara "Jugorosgasu", a još dve će biti isplaćene u novembru - kažu iz ove toplane.

Pre uzimanja kredita, ukupna dugovanja prema "Jugorosgasu" bila su oko 600 miliona dinara, što je moglo da stvori probleme u isporuci gasa i ugrozi početak grejne sezona koja zvanično počinje za koji dan. Gradsko veće je na sednici poslednjeg dana avgusta, pored pomenutih 250 miliona, odobrilo niškoj Toplani i uzimanje kredita od 40 miliona dinara koje bi trebalo da se iskoristi samo za tekuće poslovanje.

Slično se snalaze i ostale toplane po Srbiji. Bez subvencija od gradova ne mogu grejnu sezonu da počnu ni toplana u Somboru i Novom Pazaru.

Elektrana u Priboju neće morati da uzme kredit za tekuće poslovanje, ali zato nije mogla ni da uloži u remonte.

- Investcije su bile minimalne, kotlovi su zastareli i propadaju - objašnjava direktor pribojske toplane Zoran Spajić. - Ne znam kako ćemo sa ovakvom situacijom izneti celu grejnu sezonu.


UŽICE KREĆE RANIJE

ZBOG nićih temperatura nego u drugim delovima Srbije, toplana u Užicu mogla bi da počne da radi već u narednim danima, ako se pokaže potreba.

- Imamo gasa za mesec dana, ali pošto naša toplana radi i 30 odsto na mazut, tu se več dovijamo - kaže direktor toplane Užice Zoran Šibalić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (9)

idibegaj

30.09.2016. 20:11

Kad je barel bio preko 100$, to grejanje je bilo najjeftiniji vid grejanja. Sada kada je barel ispod 50$, to je najskuplji vid grejanja i nemaju para. Pa sta onda svi mi placamo cele godine, gde su nestale tolike pare ?

Posmatrač sa strane

01.10.2016. 10:33

@idibegaj - Odgovor je prost- pokrali moćnici, pojeli mnogi prekobrojno zaposleni "partijski jurišnici"! Lepili plakate pred izbore, a blo ih je za dve godina dva, izigravali "botove" veličajući vladu i njene čelnike u komentarima po novinama isl. pa im se sada partija zahvaljuje dvanjem posla. E, to mora da se plati. Pa makar kroz poskupljenje grejanja. Zato- nedaj Bože i trećih izbora za nekoliko mseci -onda bi načisto propali!

repus

30.09.2016. 20:51

ne treba građani da se plaše koji su se dosada džabe grejali na daljinsklo grejanje sadace neki jakooo veeeliiiki strucnjak šarlatan iz vlade novoradikalac sns da nađe im rešenje svima ce da podele po jedan panj džabe I da se greju a onda ce dase neki novoradikalski doctor analiticar da kaže da je to genijalno em se fizicki razvcijamo em se grejemo ali nece se odreci naplate po kvadratu jel ce reci da su im obezzbedili da se greju uz pomoc panja koji su dobili džabe a grejanje moraju da plate

Besposlen

30.09.2016. 21:05

Vest je mogla da glasi "građani pripremite se za poskupljenje grejanja" Struja će da poskupi od sutra i baš nas briga mučili ste se i do sada, a sada samo još malo više pomučite

miki

30.09.2016. 21:21

toplane zaposlile partiske kadrove koje ni nemacka nemoze da izdrzava dok se sistem daljinskog grejanja raspada

Petar Bgd

01.10.2016. 03:25

Plaćamo i to enormno, cele godine grejanje koje koristimo pola godine (makismum), a onda nema gasa za grejanje ! Ukinite onda uslugu i pošteno priznajte da niste u stanju grejati narod.S druge strane, država se dodvorava građanima i oprašta dugove dužnicima za grejanje, praveći od ostalih magarce i naivne budale.

Sveznajući

02.10.2016. 19:58

Korisnici centralnog grejanja plaćaju fiksne cene grejanja tokom cele godine. E sad, zime su sve toplije, "aktivnog" grejanja je sve manje, pa time i potrošnja energenata. To znači da su troškovi koje imaju toplane tokom godine, sve manji. A kako onda cene fiksne? Valjda cene zavise od potrošnje energenata tokom godine? Pa zašto resorno ministarstvo, odnosno Vlada dozvoljava ovakvu očiglednu pljačku građana? I dokle to tako?