30. septembar  2016. 20.19  →  22.44 | Izvor: Beta, Tanjug, RTV

Rastu površine pod organskim usevima

SELENČA -

Šef Grupe za kvalitet u Ministarstvu poljoprivrede Branislav Raketić izjavio je danas na Forumu o organskoj proizvodnji u Selenči da su podsticaji za organsku proizvodnju 40 odsto i da iz godine u godinu rastu površine pod organskim usevima.

video icon

Raketić je naveo da površine pod organskim usevima u Srbiji u 2012. godine iznosile 6.340 hektara da bi se u 2015. ova proizvodnju odvijala na 15.298 hektara.

Prema njegovim rečima, izvoz organskih proizvoda u 2012. godini vredeo je 3,74 miliona evra, a u 2015. iz Srbije je izvezeno ove robe za 19,57 miliona evra, naveo je Raketić.

Na forumu je danas rečeno i da su poljoprivrednicima u Srbiji na raspolaganju raznovrsni finansijski instrumenti, ali je i dalje dostupnost povoljnih izvora finansiranja jedna od najvećih prepreka unapređenju agrarnog sektora i povećanju konkurentnosti domaće poljoprivrede.

Na skupu je rečeno da 35,2 odsto poljoprivrednika u Srbiji nema pristup finansijskom sistemu, da 23,6 odsto njih ne želi da koristi usluge formalnog finansijskog sistema, te da ih 41,2 odsto koristi finansijske usluge bilo da je reč o nacionalnim, regionalnim i međunarodnim programima podrške, kreditima banaka ili nekom drugom vidu pomoći.

Predstavnik Organizacije Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu ( FAO ) Miloš Milovanović predstavio je nove programe koje će zajedno realizovati FAO i Evropska banka za obnovu i razvoj ( EBRD ), koji za cilj imaju unapređenje poljoprivrede u Srbiji.

U okviru Foruma o organskoj proizvodnji u Selenči organizovana je i izložba tradicionalnih jela, izložba ruža u saradnji sa partnerima iz Holandije, kao i izložba radova dece predškolskog i školskog uzrasta.

Međunarodni skup, kojem je prisustvovalo više od 250 poljoprivrednika, proizvođača organske i konvencionalne hrane, predstavnika naučnih, obrazovnih i istraživačkih ustanova, finansijskih kuća, internacionalnih organizacija, razvojnih agencija i drugih institucija otvorila je ambasadorka Slovačke u Srbiji Dagmar Repčekova.

U okviru Foruma održani su i Međunarodni poslovni susreti Agro organik B2B 2016, jedini takve vrste u Evropi, u kojima je učestvovalo više od 80 proizvođača i organizacija iz 10 evropskih zemalja.

Forum je organizovao Centar za organsku proizvodnju Selenča ( COPS ) uz podršku Pokrajinske vlade i u suorganizaciji sa Poljoprivrednim univerzitetom u Nitri iz Slovačke, Evropskom mrežom preduzetništva ( EEN ) Srbija i SPESCOM konsalting iz Novog Sada.

Priprema stanovništva u Bačkoj za povlačenje sredstava iz IPARD  programa

Organizatori su na završnoj konferenciji projekta "Lokalne inicijative za ruralni razvoj Bačke" u Selenči poručili da je njen cilj priprema lokalnog stanovništva u Bačkoj za povlačenje sredstava iz IPARD programa.

Direktor Pokrajinskog fonda za razvoj poljoprivrede Aleksandar Bogdanović obrazložio je upravo otvorene konkurse za pomoć vojvođanskim poljoprivrednicima, a na Forumu su iznete i mogućnosti investiranja u manje projekte na farmama koje omogućuju kontinuirane stabilne prihode iz nepoljoprivrednih delatnosti, poput postrojenja na biogas na poljoprivrednim gazdinstvima.

Evropski pokret Novi Sad organizovao je završnu konferenciju o projektu "Lokalne inicijative za ruralni razvoj Bačke", na kojoj je bilo reči o realizaciji mera iz programa IPARD .

Ivana Pajić iz Evropskog pokreta Novi Sad rekla je da ta priprema podrazumeva formiranje potencijalnih lokalnih akcionih grupa i izradu lokalnih strategija ruralnog razvoja za Bačku, kako bi lokalno stanovništvo moglo da koristi sredstva za realizaciju mere pet IPARD 2 programa.

"Kao finalnu aktivnost samog projekta, danas smo organizovali sastanak sa svim relevantnim institucijama koje su zainteresovane za realizaciju IPARD programa, kako bismo došli do nekih preporuka šta činiti u ovom periodu dok naša Uprava za agrarna plaćanja ne dobije akreditaciju", rekla je Pajić.

Prema njenim rečima, Evropski pokret Novi Sad, koji je organizovao konferenciju, želi da pošalje poruku da je izuzetno važno da se radi na pripremi stanovništva, kako bismo imali dobar procenat povučenih sredstava.

"Zato je važno da sa čelnicima Pokrajinske vlade i pokrajinske administracije razmatramo moguće mere na lokalnom i pokrajinskom nivou, i da ponudimo jednu svesrdnu pomoć Ministarstvu poljoprivrede, kada je reč je o radu na terenu i pripremi stanovništva u Bačkoj, a i šire", kaže Pajić.

Radojević: Mere za stimulacije organske proizvodnje

Kako je naveo Vuk Radojević, pokrajinski sekretar za poljoprivredu, u prethodnom periodu nije dovoljan akcenat stavljen na organsku proizvodnju, te da je u narednom periodu neophodno povući određene mere u okviru agrarne politike, koje bi išle u pravcu stimulacije organske proizvodnje.

Navodeći da postoje značajni potencijali na teritoriji Srbije za organsku proizvodnju, Radojević kaže da veruje da će se kroz mere agrarne politike za 2017. godinu, te u razgovoru i dogovoru sa svim relevantnim predstavnicima iz sektora organske proizvodnje, doći do zaključaka i do onih mera koje bi bile u najvećem interesu za dalji razvoj organske proizvodnje.

"Današnji skup jeste impuls daljem razvoju organske proizvodnje", kaže Radojević navodeći da su se na konferenciji naučna i stručna javnost, kao i proizvođači, okupili oko ideje da se zajednički unapredi organska proizvodnja.

Lokalne samouprave, navodi Radojević, moraju da prepoznaju značaj i interes daljeg razvoja organske proizvodnje, te da se ovakvi skupovi moraju iskoristiti da se animiraju lokalne samouprave, javni, civilni i privatni sektor kako bi prepoznali interes za učestvovanje u lokalnim akcionim grupama.

Radojević kaže da će to biti preduslov za apliciranje i korišćenje finansijskih sredstava za realizaciju mere pet IPARD 2 programa, navodeći da pet miliona evra stoji na raspolaganju po tom osnovu do 2020. godine.

 

 

Srodne vesti