Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Пореска управа отвара конкурс за пореске инспекторе у Нишу и Србији

rssBookmark and Share

Ниш 29.09.2016. Марко Р. Петровић, Ч.Лазић, Блиц

Пореска управа одлучила је да се "појача" са 100 пореских инспектора широм Србије. Према тексту конкурса у који је "Блиц" имао увид, а који ће бити објављен средином недеље, распон плата ових државних службеника, који ће бити распоређени на укупно 68 позиција, је од 38.000 до 59.000.

Фото: Белами
Фото: Белами

Услови за ово стабилно и пожељно "државно ухлебљење" су обимни и конкретни.

За сва радна места у Пореској управи захтева "искуство у струци" - од годину до седам година, а по образовању кандидати би требало да буду правници или економисти.

Сви већи градови у Србији биће обухваћени конкурсом, а највише инспектора биће распоређено у Београду – 41. Следе Нови Сад са девет, Ниш са четири и Крагујевац са три, док ће се у градовима попут Крушевца, Ужица, Сомбора, Лесковца, Јагодине, Сремске Митровице, Лазаревца и Панчева наћи место за по једног новог инспектора.

Према најавама директорке пореске управе Србије Драгане Марковић, током ове недеље требало би да буде објављен конкурс за пријем 100 пореских инспектора у службу, чиме ће, према њеним речима, бити смањена просечна старост запослених која сада износи 56 година.

Најкраћи стаж, од само годину дана, захтева се од кандидата за место млађег пореског инспектора на аналитичко-пореским пословима канцеларијске контроле, док се од виших инспектора пореске полиције очекује најмање седмогодишње искуство у струци.

Радна места предвиђају позиције виших инспектора, инспектора, и млађих инспектора и то на пословима теренске и канцеларијске контроле као и на аналитичко-пореским пословима и пословима наплате.

Услови за вишег инспектора пореске полиције

- Стечено високо образовање из научне области правне или економске науке на основним академским студијама у обиму од најмање 240 ЕСПБ бодова (четири године студирања)

- Положен државни стручни испит

- Радно искуство у струци од најмање седам година

- Оспособљеност за рад на рачунару

Осим ових услова, кандидати морају да прођу и проверу знања законских прописа као што су Закон о пореском поступку и пореској администрацији, Закон о порезу на додату вредност, део Закона о порезима на имовину који регулише порез на наслеђе и поклон и порез на пренос апсолутних права, Закон о државној управи, Закон о општем управном поступку, Кривични законик, Законик о кривичном поступку.

Опис посла вишег инспектора пореске полиције

- Предузимање оперативних мера и радњи на откривању сложенијих пореских кривичних дела и њихових извршилаца

- Вршење увида у пословне књиге и књиговодствену документацију

- Позивање лица у својству грађанина или осумњиченог

- Обављање разговоре са пореским обвезницима и другим лицима у циљу прикупљања обавештења о кривичним делима и извршиоцима

- Сарадња са органима унутрашњих послова и другим органима надлежним за сузбијање организованог финансијског криминала, сарадња тужилаштвима и поступање по налозима судова

- Сачињавање кривичних пријава које се подносе надлежним тужилаштвима

Опис посла млађег инспектора

- Обавља најједноставније послове теренске контроле јавних прихода код правних лица, предузетника и физичких лица

- Послове контроле евидентирања промета преко фискалних каса

- Послове контроле услова за додељивање ПИБ-а

- Послове контроле отпреме акцизних производа, фискализацију каса и столова за игре на срећу,

- Учествује у попису робе код пореских обвезника

- Израђује записнике и нацрте решења о извршеној контроли

- Одговоран је за тачно и благовремено ажурирање података о контроли у апликацији теренске контроле

- Обавља и друге послове по налогу шефа одсека

Обука и усавршавање

У Пореској управи кажу да ће за свима који буду изабрани бити омогућено усавршавање кроз обуку.

- Свим пореским инспекторима је омогућено да се усавршавају кроз сталне интерне и екстерне обуке. На конкурсу за пријем пореских инспектора могу се пријавити кандидати који су стекли високо образовање углавном из правне или економске струке са радним искуством од најмање годину дана до најмање седам година у струци, што зависи од радног места за које конкуришу – кажу у управи.

Распон основних нето плата за пореске службенике, наводе у управи, кретаће се од 38.000 до 59.000 динара у зависности од звања, односно радног места и потребног искуства.


#   Ниш   Крагујевац   Пореска управа   образовање   конкурс   инспектори   радна места   Нови Сад   запослење   кривични законик   Високо образовање   Закон о пореском поступку   Драгана Марковић
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима