TELEKOM NAJPROFITABILNIJA KOMPANIJA: Impulsi donose najviše para

D. I. K. - S. B.

28. 09. 2016. u 20:02

Na čelu 100 najprofitabilnijih srpskih kompanija "Telekom", a po nagomilanom "minusu" - "Srbijagas". Srpski telekomunikacioni operater u prošloj godini zaradio 16,3 milijarde dinara

ТЕЛЕКОМ НАЈПРОФИТАБИЛНИЈА КОМПАНИЈА: Импулси доносе највише пара

NAJPROFITABILNIJA kompanija u Srbiji lane je bio "Telekom". Sa zaradom od 16,3 milijarde dinara "zbacio" je NIS sa čelne pozicije, pa mu je naftni gigant ostao za petama sa oko 200 miliona dinara manjim proftom. Lane je "Elektroprivreda Srbije" postala najveći poslodavac u zemlji. Prvi su po imovini, kapitalu, upošljavaju 21.299 radnika, ali i baštine nagomilane gubitke vredne čak 103,5 milijardi dinara.

Naftaši su, međutim, zadržali lidersku poziciju po pitanju prihoda. Inkasirali su nepunih 200 milijardi dinara, što je 2,3 odsto ukupnih prihoda srpske privrede.

- Ova kompanija je lane imala probleme sa padom cene energenata na svetskom tržištu i to se odrazilo i na njeno poslovanje - objasnila je Ružica Stamenković, glavni registrator Agencije za privredne registre, prilikom predstavljanja publikacije "Sto naj privrednih društava u Srbiji". - Aktivnost im je smanjena za više od 19 odsto. NIS nema istorijske gubitke, pa svu profitabilnost može da koristi za investicije i isplatu dividendi.

EPS je postao najveća firma u zemlji pošto mu je pripojeno sedam privrednih društava. Iako su zahvaljujući njima rasli, te firme su kumovale i većem nagomilanom gubitku. Ubedljivo najveći gubitaš iz 2015. godine je Koncern "Farmakom" iz Šapca. Njihov "minus" je tri puta veći od drugoplasirane "Železare", a i ona je lane povećala manjak za čak 54,3 odsto.

- Gubitak "Farmakoma" vodi poreklo iz ranijih godina, a iskazan je lane jer je ispravljen bilans i to za 56,1 milijardu dinara - pojasnila je Ružica Stamenković. - Tekući gubitak je nešto veći od od milijarde dinara. Po nagomilanim gubicima prednjači "Srbijagas" sa 150,2 milijarde dinara. To je 4,3 odsto ukupnih kumulativnih gubitaka srpske privrede. On je ostao bez kapitala, tako da će u budućnosti morati da se finansira iz profita.

Dobro poslovanje najuspešnijih kompanija Ministarstvo privrede tumači i kao rezultat sprovedenih reformi.

- Mere koje smo preuzeli daju rezultate, mislim tu i na nove zakone o radu, privatizaciji i stečaju - rekao je Dragan Stevanović, državni sekretar u Ministarstvu privrede. - Uspeli smo da isečemo višegodišnji lanac nelikvidnosti. Od 500 ostalo je 177 preduzeća u našoj nadležnosti. Pri Agenciji za licenciranje stečajnih upravnika je oko 700 preduzeća i biće ih još više narednih godina. Stečaj je najefikansiji put da ta imovina dobije novog vlasnika.


NA GRBAČI DOBAVLjAČA

ANALITIČARI Agencije za privredne registre ovog puta su analizirali i ažurnost velikih i uspešnih kompanija po pitanju izmirivanja svojih obaveza. Čak 70 njih ne plaća dobavljačima u zakonskim okvirima i tako teret svog finansiranja prebacuje na njih.

- I veliki i uspešni sistemi su deo tereta prebacili na dobavljače - istakla je Ružica Stamenković, glavni registrator APR. - Ali nijedan dobavljač nije potegao neki od sistema zaštite. Znači da hoće da zadrže posao sa velikim kompanijama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (9)

pr1389

29.09.2016. 03:44

@Srba - VIP nije srpska firma, a SBB nije drzavna tako da ne lupaj... a da nije telekomu pretplata samo skoro 600 din ne bi ni imao pare

Aleksandar

28.09.2016. 20:16

aj sad prodaj telekom za dinar kao sto si prodao sve od 2000tih. ironicno receno.. narafski

Dejan

28.09.2016. 20:24

Još kad ih ne bi bilo 10 000 umesto 900 ( kao u Telenoru) , Srbija bi imala bi imala vajde od te firme. Ovako, ulaze u firmu preko partijskih i rođačkih veza , glume radnike i primaju masne, nezaslužene plate. Ali hajde, bar nam više ne zavlače ruku u džep

vojvođanin

28.09.2016. 20:29

Kako i nebi...uzmite 549,17 RSD bez PDV-a pa pomnožite sa brojem priklkjučaka u SRB. Inače ovaj namet koji retko ko potroši...ostaje Telekomu kao čist prihod bez dinara troškova. Pametnom dosta. Uvedite plaćanje po utrošenom impulsu za fiksnu telefoniju, ukinite pretplatu... pa se onda hvalite sa dobitkom.

Tadijakadija

28.09.2016. 20:45

Ипак се показало да је Телеком Србија наша златна кока , која носи златна јаја.Зато је не треба продавати странцима.Нашем народу више значи,јер обезбеђује релативно ниску цену интернета и распростањеност на целој територији.Једино што су претерали је цена месечне преплате фиксне телефоније,која би требало да буде мања ,а не 660 дин.Чак и кад би продали странцима телеком , то не би довело до нижих цена и квалитетнијих услуга, већ супротно до већих цена.

Nebojsa007.

28.09.2016. 21:49

Zato sto je najprofitabilniji nikada ne sme da bude prodat. A i da ima bar neka drzavna firma da podseti radnike koji rade kod privatnika da treba da se bore za osmocasovno radno vreme i radnu nedelju od 5 radnih dana kao da i godisnji odmor traje minimum 21 radni dan i jos mnogo stvari kao placeni pputni troskovi, bolovanje......

Strašno sam ljut

28.09.2016. 21:49

Stranci će, kada im AV skoro pokloni Telekom, trljati ruke! Na ulicu će da najure nekoliko hiljada radnika, preostale po mustri Jure naterati da robovski rintaju, ako se mora i sa pelenama u gaćama, malo će modernizovati pogon i tako utrostručiti godišnju zaradu. Možda će da osnuju i neko novo preduzeće u koje će primiti bar deo oteranih radnika i od AV dobiti i do 10.000 € po "novom" radnom mestu! U vladi sve sami "ekonomski stručnjaci" -izgleda "plagijat" doktori, ubijaju vola za 1 kg mesa!