Zrenjanin: Dečak koga šalju u Švedsku noću plače i doziva majku

V. C. S. - Sl. P.

28. 09. 2016. u 14:40

Zrenjaninci danas protestovali zato što država petogodišnjaka odvaja od hraniteljke i daje usvojiteljima u Švedsku. Direktorka Centra: Sve u interesu deteta. Ministarstvo: Usvojenje se nastavlja

Зрењанин: Дечак кога шаљу у Шведску ноћу плаче и дозива мајку

Stotinak Zrenjaninaca pružilo podršku Ljiljani Radulović, više od 5.000 ljudi potpisalo peticiju

SVI mi, roditelji dece iz vrtića u koji je išao dečak koga je odgajila hraniteljka Ljiljana Radulović, šokirani smo zbog svega što se desilo. Organizujemo protest jer želimo da budu zaštićeni interesi deteta. Lično sam bila svedok da je dečak uznemiren, bled, sa podočnjacima, otkad je odvojen od hraniteljke. Prevodilac potencijalnih usvojitelja iz Švedske mi je priznao da dečak noću ne spava i da doziva majku, kaže za “Novosti” Ivana Mandić, jedna od organizatorki mirnog protesta građana, koji je po podne održan na Trgu slobode u Zrenjaninu.

Zrenjaninci su se digli na noge kada je gradom prostrujala vest da je petogodišnjak, koji je od svog trećeg meseca sa Ljiljanom, za tri dana od nje odvojen i dat na adaptaciju potencijalnim usvojiteljima. Hraniteljka od prošlog petka nije videla dečaka i tvrdi da je centar za socijalni rad nije na vreme obavestio u usvajanju.

- Videla sam dečaka u nedelju sa usvojiteljima. Kada je video mog sina, ozario se, pritrčao mu, čvrsto su se zagrlili - kaže Ivana, i dodaje da je priznanje da mališan noću doziva majku za nju bio alarm da nešto nije u redu, jer nije bilo postepenog privikavanja na usvojitelje. Sigurna je da bi Ljiljana sarađivala da su joj dali šansu:

- Nikada nije krila od deteta da ga nije rodila. Jednom je pitao da li je on bio u njenom stomaku, a ona mu je rekla da nije, već da ga je donela kad je bio sasvim mali. Njihov odnos je bio izuzetno blizak. Svuda su išli zajedno, dečak je bio pristojan, negovan, veseo... Nismo protiv usvajanja, ali jesmo protiv ovakvog, na brzinu, zbog kojeg dete pati.

I dete Danijele Filipović Banjak išlo je u isti vrtić:

- Šta da vam kažem kako je Ljilja brinula o njemu, kada sam ja doskora mislila da mu je majka. Način na koji je sve urađeno je nehuman!

Ljiljana Radulović potražila je pomoć Kancelarije za komunikaciju sa narodnim poslanicima. Mirko Krlić, kako nam je potvrdio, odmah je inicirao kod Ministarstva rada proveru da li je ispoštovana zakonska procedura kod usvojenja i da li su zaštićeni interesi deteta. Zrenjaninski centar je posetila inspekcija za vanredni nadzor Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu zaštitu i konstatovala da nema nepravilnosti.

Ljiljana Radulović

Ministarstvo rada je saopštilo da je hraniteljka u momentu započinjanja procesa usvojenja pokazala da ne odobrava odluku organa starateljstva i opstruisala proces, rukovodeći se sopstvenim uverenjem šta je detetov interes. Time je, kažu, prekoračila granice svoje uloge i, uprkos ukazivanju da je dužna da poštuje zakonsku obavezu čuvanja tajnosti podataka, davala je javnosti netačne informacije o konkretnom postupku, ne vodeći računa o posledicama po dete.

- Postupak usvojenja će biti nastavljen, jer je na osnovu praćenja toka međusobnog prilagođavanja deteta i potencijalnih usvojitelja procenjeno da je konkretno usvojenje u njegovom najboljem interesu. Interes deteta i poštovanje zakona je jedino čime se rukovode nadležne institucije - saopštilo je Ministarstvo.

POLICIJA ISTRAŽUJE

Načelnik Policijske uprave Zrenjanin Bojan Marković potvrdio je za “Novosti” da je Ljiljana Radulović podnela krivičnu prijavu protiv Centra za socijalni rad, zbog sumnje u nezakonito postupanje. Policija će istražiti slučaj, a nezvanično saznajemo da zasad nisu evidentirana krivična dela zaposlenih u Centru u vezi sa ovim postupkom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (57)

Милорад

28.09.2016. 14:56

Швеђани усвајају овог дечака?Па ми нисмо нормални! Под хитно да се умеша полиција и да се утврди дали је ово дете продато.

sasa

28.09.2016. 21:39

@Милорад - Danas sam na tv prva gledao emisju povodom ovog slucaja i gostovao neko iz ministrastva i kaze da kada za godinu dana ne moze da se u Srbiji nadje odgovarajuci usvojitelj prema potrebama deteta onda se to dete daje na usvajanje u inostranstvu.

Zoran

28.09.2016. 22:14

@Милорад - Pa normalno, nije poklonjeno. Pare uzmela drzava. Za usvajanje od stranca se uzima oko 100.000 dolara.

emka

29.09.2016. 06:32

@Милорад - Povodom ovog slucaja, javili su se mnogi parovi na FB koji tvrde da godinama cekaju da usvoje dete ali im se u Centu odgovara da nema dovoljno dece za usvajanje u Srbiji. ?????

Strašno sam ljut

28.09.2016. 17:12

Ko je, u Cntru za socijalni rad, naravno u skladu sa tobožim "zakonom" na koji se pozivaju, drpio pare od Šveđana? To bi kao prvo trebalo da ispita policija, a odvođenje dečaka u Švedsku sprečiti dok se stvar ne poveri! Tako bi, verujem, uradila svaka pravna država. Ali nažalost, Srbija to odavno nije. A da li će ikada biti? Teško -ako se tolerišu ovakvi slučajevi. Zašto Centrar nije usvajanje deteta prvo ponudio nekom srpskom bračnom paru? Možda nisu našli ljude koji bi im tutnuli pare.

Dimitrijana

29.09.2016. 09:12

@Strašno sam ljut - ... i da dodam ko je pripremio pasose i ispis deteta iz drzavljanstva jer ako je 'sve po zakonu' onda se mora znati i ovaj detalj pogotovo da li dete u stranoj zemlji boravi legalno ili ilegalno?

odbegli robijas

28.09.2016. 19:17

Bolje mu je da ode sad, nego za dvadeset godina da vas kune sto ga niste pustili. Samo protestujte, neka ostane na dozivotnoj robiji u Srbiji. U Svedskoj ce bar da ima sansu da normalno zivi, a dole je bez sanse. Zivela direktorka!!!

SMOKI

28.09.2016. 21:14

@odbegli robijas - ODBEGLI ROBIJASU,vecu glupost nisam cuo. Nije cudo sto ti je ovakvo ime.Za pare ce nasi bednici da prodaju i svoju dusu a kamo li dusu neduznogt detete. Ovi idiotski direktori su sigurno uzeli debele pare. Zasto oni misle da imaju pravo odlucivanja o necijem zivotu.Oni samo treba da pricuvaju tu jadnu decicu a ne da zaradjuju na njihovoj muci.KO si ti da neko maleno bice das bilo kome?Ko ti je dao to pravo.Da li mozes zamisliti svoje dete u takvoj situaciji. Na svetu nema slobode kao u SRBIJI.

Sredoje

28.09.2016. 21:23

@odbegli robijas - Da normalno zivi?! U Svedskoj? Pojma ti nemas sta je zivljenje dostojno coveka.

zoki

28.09.2016. 21:23

@odbegli robijas - u pravu si..potpuno.. inace hraniteljka ima lepe nadoknade za dete o kome brine..a dete nema nikakvu buducnost....u hraniteljskoj porodici..jer kada zavrsi skolu..izadje iz hraniteljske porodice nece nista imati..a tesko da ce mu hraniteljka nesto dati..jer verovatno ima svoju decu..on je tada na ulici..zato dete treba da bude usvojeno i dobije buducnost..a to da li ce u svedsku ili srbiju..za to postoje zakoni...koji su verujem vrlo jasni

ranko75

28.09.2016. 21:26

@odbegli robijas - Sram te bilo. Ako si ti robijas ili se tako osecas sudeci po loginu,ne znaci da mnogi dozivljavaju Srtbiju kao robiju. Sigurno je da se detetu sada cini trauma, i to je uradjeno po mom dubokom ubedjenju zato jer je neko uzeo mito da nadje dete za usvajanje. Dole direktorka, nije istina da je nemoguce usvojiti dete zbog godina,samo je iskoristila zenu da odgaja dete dok ona nadje musteriju, unapred je svesno iskoristila,umesto da joj objasni sta da uradi da bi dete usvojila.

PP

28.09.2016. 21:35

@odbegli robijas - To je na detetu da odluči kada dođe vreme za takvu odluku, A NE NA DRŽAVI! Na državi SRBIJI je da detetu pruži starateljstvo, obrazovanje i socijalnu ZAŠTITU, ako nema roditelja. Na teritoriji svoje juridsikcije - Republici Srbiji. NIŠTA VIŠE, NIŠTA MANJE! . Usput, ko garantuje da dete neće završiti u međunarodnom pedofilskom lancu, kao stotine i hiljade usvojene ruske dece posle pada Berlinskog zida, dok Putin nije trajno zabranio usvajanje ruske dece?

slobodnjak na slobodi

28.09.2016. 22:29

@odbegli robijas - Da treba da ode tamo. Da bude seskusalno zlostavljan, da postane pedercic, da bude srecan, jer u Srbiji ne moze da voli onoga koga on zeli. Da u Svedskoj ce normalno nenormalno da zivi uzivajuci u ludilo tog naprednog drustva. Robijasu glupost je biti mnogo glup.

Kibura

29.09.2016. 07:09

@odbegli robijas - Koliko mogu da vidim odbegli robijas je uspesni imigrant ,kopac septickih jama u Svedskoj i sada ,posto se prosvetio, bi da nam podeli filozofske savete njegove Nove Otadzbine.Ja bih ga zamolio,u ime sve nesretne dece Srbije,da zadrzi svoje misljenje za sebe i prestane da misli o podvodjenju nase dece Zapadnim demokratama.

Пеђа

28.09.2016. 20:42

За време Турске окупације ово се звало данак у крви, само тад су нам насилно отимали децу. То је та наша борба против беле куге у пракси. Туга једна.

Kibura

29.09.2016. 06:46

@Пеђа - Pa i sada nasilno otimaju decu i prodaju preko,samo sto sada nisu Turci,vec oni koji su nas bombardovali i napravili genocid.

Zoks

28.09.2016. 21:06

pa vidite da i policija je dobila svoj dio,a o socijalnim sluzbama suvisno pricati ,sta onaj nepobi ljude u kaficu zbog njih ,

Србистанац

28.09.2016. 21:12

Када би полиција и пре свега судство радили свој посао, у Центрима за социјални рад и филијалама ПИО фонда тешко да би ико остао на слободи. Притом наводим полицију као изузетке због појединаца, МУП углавном одради посао коректно, док је судство то које ће потпуно развалити ово што нам је остало од државе.

postovana direktorko

28.09.2016. 21:18

pitam se, ako je Sve Regularno, zasto posle Oduzimanja deteta od Hraniteljke Ljiljane, Ne izdajet istoj Potvrdu da je Prestalo Hraniteljstvo u njenoj porodici. Draga direktorko, ako nemas svoje, a jos gore ako imas, volis li bilo koje dete, i sta ocekujes sa Tim Parama koje si dobila, da usrece tebe i tvoju porodicu, ma NEEEEEEEEEEEE. Za pocetak, stani ispred ogleda i kazi mi Sta vidis

Dimitrijana

29.09.2016. 08:59

@postovana direktorko - ... konkretno u ovom slucaju reci mi po cemu policija dobro radi kada se uzme u obzir da je ovo dete (da ne bi u inostranstvu boravilo ilegalno) ispisano iz drzavljanstva Srbije?

Milojko

28.09.2016. 21:21

Zrenjaninci, svi na ulice i sprecite bruku! Stanite na put ovom sadizmu prema detetu i sacuvajte se prokletstva. A posto ljaga pada na ceo narod i drzavu, trebalo bi da se i drugi gradovi solidarisu sa Zrenjanincma. Na ulice! Ne dajmo decu strancima, pogotovu ne nastranim severnjacima.

Gz

28.09.2016. 21:35

Ma za ovo je neko uzeo debele pare. Treba zastititi ovo dete to je za njega veliki stres koji moze imati kroz ceo zivot.Tako se nebrane prava deteta. Sramota! Direktorku preispitati posteno.

Velja

28.09.2016. 21:42

Zar smo i decu poceli da izvozimo?Ima da se postuje volja deteta.DOSTA JE BILO OVOG OLOSA STO SU NAM ZIVOTE UNISTILI. Ljudi nedajte dete,a nadlezni ce kad tad odgovarati

Zrenjaninka

28.09.2016. 21:58

Ovo nije prvi put da zrenjaninski Centar za socijalni rad pravi ovakve brljotine. Sramno, bahato, diletantski, a natalitet u Srbiji opada. Gde je sada Slavica Đukić Dejanović?

четНИК

29.09.2016. 00:04

@Zrenjaninka - Одлив мозгова, одлив знатлија, неки дан у Новостима и шофери (камионџије) одоше, одлив уопште репродуктивне биолошке супстанце, сад видим и деце. Јако назадујемо.

Никола

28.09.2016. 22:07

Довољно у Србији има парова који немогу да имају децу и једва би чекали да усвоје дете.А ви нашу децу извозите и дајете странцима!!!А у Србији ионако премало се рађа деце и ми изумиремо као народ.Молим госп.Вучића( он једини може да донесе указ) да забрани да нашу децу усвајају странци.Ми нисмо нормални као народ и држава.

Јасмина

28.09.2016. 22:09

Тужно. Продадосмо све, сад и децу продајемо. Какав је интерес детета да оде у туђину где више нико неће моћи да прати шта се збива? СРАМОТА!

Snake

28.09.2016. 22:10

Sve je po zakonu. Sutradan će biti po zakonu da prodaju moju decu u slučaju da umrem kao roditelj, a brigu preuzme neko ko je blizak porodici....Hvala LEKTORIMA za do sada nijedan neobjavljen MOJ komentar....

Snake 1

28.09.2016. 22:50

@Snake - Ovo je strašan događaj koji mora da se istraži do kraja, ali bojim se da će to dete (koje je do sada imalo bezbrižan život) imati posledice koje mu nisu nikako bile potrebne i nadam se da će nastaviti život kakav je imao do sada...

Snake 2

28.09.2016. 22:53

@Snake - Jedan sat nesrećnog deteta je isto što i biti godinu dana na poslu koji ne želiš da radiš. Verovatno i gore od toga...

мрсимуд

29.09.2016. 00:20

@Snake - А, видиш уколико умреш па онда узму дете, али има још горе, игранка би могла и другачије да изгледа; Уђеш у дугове и утеривачи ускоче у кућу и отму дете, по закону, наравно предходно закон уведу, а у закон се може све ставити. А друштво анестезирано ( и то не локална анестезија, него, она пуна) ријалитијима и оним великим "Губицама" и нападним тетоважама и звездама и звездицама. Кад улете утеривачи онда ће се питти шта то би?, Биће ћути бре и гледај ТВ ми радимо по васколиком закону.

istina

29.09.2016. 00:57

da istina je ta da strane porodsice daju i po $100000 za dete a samo ministar je dovoljno da odobri, toliko koliko je to ispravno , daj te mu malo para i taj ce prodati svako dete,sta se desava i gde i kako zavrsava, mozete da zamislite detetove traume, ovde na zapadu imaju foster care gde jadnu decu menjaju boraviste na svakih 5 godina do 20 godina postanu sami mentalni bogalji da vape za normalnoscu i zavrse kao drogiranti, eto kome mi tezimo!!!!

joca

29.09.2016. 04:39

Zena koja jeodgajila dete kaosvoje rodjeno " prekoračila granice svoje uloge i, uprkos ukazivanju da je dužna da poštuje zakonsku obavezu čuvanja tajnosti podataka". Pa da li ste vi normalni? Koji vas je to agent CIA obucio da toliko mrzite sve srpsko pa ca i dete od 5 godina. O kakvom to zakonu govorite. Izdajnici Srbije, koliko su vam para dali Svedjani?

Zana

29.09.2016. 06:04

Pa da li smo mi normalni imamo pare da hranimo migrante a nasu decu prodajemo trebamo se iskreno boga da bojimo, molim sve ljude dobre volje u Zrenjaninu pomozite i na ulice svi ovo je gore nego DANAK U KRVI turci su otimali a mi prodajemo.

stari doktor

29.09.2016. 07:19

Да ли смо ми уопште свесни шта радимо? Константно статистичари упозоравају да нам годишње нестаје један град од 35.000 људи, да смо после Немаца најстарија популација у Европи, а ми дајемо НАШУ децу без родитеља странцима на усвајање, уместо да их држава негује као најнежнији и најређи цвет! Чиме се бави надлежни министар, осим што непрекидно изјављује верност премијеру? Зар није његова дужност да иницира доношење закона о забрани да страни држављани усвајају НАШУ децу? Докле низ лудорија?

Новак

29.09.2016. 07:57

ВРАТИТЕ ПАРЕ ! Деца су наше богатство, СРБИЈА НИЈЕ НА ПРОДАЈУ !

Sve

29.09.2016. 09:11

je prodato,voda,zemlja,mladi,koji su prisiljeni da idu po belom svetu zarad posla a onada: ISPLATI SE IZVOZITI SRPSKU DECU!Srbe mrze jer im zavide na inteligenciji,lepoti,ali zatohoce da uzmu decu! Uzas,sta se radi od ovog naroda.

Blanka

29.09.2016. 09:17

Dete sigurno veoma dobro oseca sta ga ceka u novom zivotu!Zato je takva njegova reakcija!Ali,kog je briga? Vazno je uzeti novac!

Zlatko

29.09.2016. 09:36

Imam dete baš tog uzrasta i verujte mi, znam da rušite ceo detetov svet dajući ga na usvajanje. Sram vas bilo ministarstvo za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku!Ja i supruga smo trenutno nezaposleni i u interesu naše petogodišnje devojčice je da je usvoji neki "bogati" bračni par iz Švedske, Nemačke, SAD-a... Mi nikad našem detetu nećemo moći da pružimo standard i materijalnu sigurnost kakvu bi dete moglo da ima u Švedskoj. Budimo humani, dajmo svu Srpsku decu Šveđanima!

ns ja

29.09.2016. 09:41

Molim Boga da prestanu da muče to jadno dete, i sam ima decu tog uzrasta, plačem dok ovo čitam....

Boki

29.09.2016. 10:05

Zar DRŽAVA ne kapira da je DETE kod doticne hraniteljke doslo kao beba, koja je odrastala uz ovu zenu 5 godina. Gledajuci u nju kao u majku. To vam je potpuno isto kao da ste odvojili dete od bioloske majke. Jer dete u tim godinama i ne zna sta znaci hraniteljska porodica. Dete prozivljava traume, emotivne, psihicke...

Radmilo

29.09.2016. 23:04

U Svedskoj gde je pola godine mrak postaje se vremenom pijanac. Ako malisa tamo zaista treba da odraste, sudbina alkoholicara mu pretstoji.