Štetočine u srpskim jabukama?

M. L. J.

28. 09. 2016. u 12:13

Fitosanitarna inspekcija Rusije utvrdila da je 13 tona našeg voća zaraženo. Uprava za zaštitu bilja: Nemamo nikakve informacije o pošiljci

Штеточине у српским јабукама?

Ilustracija

RUSKI inspektori saopštili su u sredu da su otkrili 13 tona zaraženih jabuka iz Srbije, ali u našoj Upravi za zaštitu bilja tvrde da nikakve informacije o ovom voću nisu došle do njih.

Fitosanitarna inspekcija Rusije "Rošeljhoznadzor" utvrdila je da su u centralnom delu zemlje pronađene tri partije jabuka iz Srbije, koje su stigle na privremeno skladištenje 26. septembra. U saopštenju ove inspekcije koje su preneli lokalni ruski mediji ističe se da su specijalisti izvršili ekspertizu robe i pronašli opasnu štetočinu - kalifornijsku gusenicu u živom stanju.

Navodi se da ta štetočina nanosi ogromnu štetu rastinju, da je sposobna da ošteti žbunje, drveće i voćke koji rastu u Orlovskoj oblasti. Dodaje se da pri značajnoj zaraženosti biljke mogu da uginu. U saopštenju se, pak, ne navodi šta je učinjeno sa zaraženim jabukama.

U Upravi za zaštitu bilja Srbije kažu da za sada nemaju informaciju od Federalne službe za veterinarsku i fitosanitarnu kontrolu Rusije da je navedena pošiljka presretnuta zbog utvrđenog prisustva nekog štetnog organizma, niti je takva pošiljka vraćena na naš granični prelaz.

- Od početka 2016. godine vraćena je jedna pošiljka svežih jabuka i to 15,81 tona u aprilu. Razlog vraćanja pošiljke je bio kvalitet svežih plodova jabuke - kažu iz Uprave.


NISU OBAVEŠTENI

PREDSTAVNIK Privredne komore u Moskvi rekao je za "Večernje novosti" da nikakvu zvaničnu informaciju o zaraženim jabukama u Rusiju, koje su poreklom iz Srbije, nije dobio.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (14)

momcilo

28.09.2016. 12:59

Realno resenje bi bilo da ministar poljoprivrede podnese ostavku. Ako ministar nece da kaznjava stetocine koji varaju kupce i postene seljake, onda neka da ostavku.

maja

28.09.2016. 13:36

Zemljo Srbijo kada ces se vec jednom opametiti po ko zna koji put Rusi nalaze parazite ili sta vec u robi koja dolazi iz Srbije.Meni ovo postaje sumnjivo dali je moguce da se ovo konstantno ponavlja i niko ne snosi odgovornost.Prvo je bilo sa mesom a sada vocem.Sram ih bilo vise!

Патриота

28.09.2016. 15:11

Upropasticemo i trgovinske veze sa Rusima kako smo krenuli.... nema, voli Srbin da upropasti stvar pa to ti je.....

Posteno I Istinito

28.09.2016. 17:03

Otvorili nam trziste a mi ocemo da petljamo. Dokle bre vise. Ministar i svi odgovorni, moraju podneti ostavku ili biti smenjeni.

Istina

28.09.2016. 18:05

@patriota: ehh baš si upravu Haha! A s'druge strane,nastavite slati vašoj matici rusiji tako nešto! KARMA