Građani će porez moći da plaćaju preko mobilnog telefona

Putem mobilnog telefona građani će moći da prijave i odjave prebivalište, produže registraciju, plate porez, pa čak i pribave građevinsku dozvolu.

Zvuči kao SF film, ali, kako tvrde u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave, sve će to biti moguće i u Srbiji, putem projekta "mGovernment", ali ne pre 2018. godine.

Sledeće godine očekuje nas gotovo potpuna digitalizacija javne uprave, što znači da će građani gotovo sve poslove koje sada rade na šalterima raznih državnih službi, moći da završavaju iz fotelje, od kuće, samo preko računara. To, istovremeno, predstavlja i postavljanje temelja "mGovernmenta" u Srbiji, strategije koju je prošle nedelje najavila ministarka državne uprave Ana Brnabić, a što je, prema rečima direktora Direkcije za elektronsku upravu u Ministarstvu državne uprave Dušana Stojanovića, jedan je od ključnih planova Direkcije za 2017. godinu.

"Ovaj projekat proizilazi iz činjenice da je proces digitalne transformacije u Republici Srbiji odavno počeo, pa se stoga ni država i javni sektor ne smeju ponašati drugačije nego što to od njih javnost očekuje", kaže Stojanović za "Blic".

A uvođenje "mGovernmenta" znači će da će građani preko mobilnog telefona moći da komuniciraju sa državnim organima bilo kada i bilo gde, jer danas više od 92 odsto građana poseduje barem jedan uređaj ovog tipa.

Evo šta će građani sve moći da urade preko svog mobilnog telefona:

- prijava, odjava prebivališta

- prijava rođenja deteta

- zamena stare za novu saobraćajnu dozvolu

- produženje registracije

- plaćanje poreza

- pribavljanje građevinske dozvole

Na pitanje postoji li konkretan rok u kojem bi "mGovernment" trebalo da zaživi, Stojanović odgovara: "Do sredine 2018. godine, ako počnemo da radimo do kraja ove godine. Ima dosta koraka koji moraju da se urade da bi to funkcionisalo."

Kako "mobilna uprava" funkcioniše u svetu

Stojanović dodaje da u razvijenim zemljama Evrope ili Americi vlast koristi mGovernment platformu da bi korisnike obaveštavala o masovnim prirodnim katastrofama, poplavama, zemljotresima...

Stojanović kaže da je veoma teško govoriti o proceni troškova "u trenutku kada u Srbiji ne postoje ni začeci mGovernmenta".

Više o ovome možete pročitati na sajtu Blica.

  • ex chapman

    28.09.2016 11:31
    neće
    neće moći nikad. u stvari moći će neki, koji i sad mogu sve da obave preko telefona: samo okrenu "nekog svog" na odgovarajućoj funkciji i "sve je sređeno". bez "nepotrebne birokratije". koliko je samo prošlo od kad je proglašeno da se građanima neće tražiti papiri koje državni organi mogu sami da pribave iz javnih evidencija? a i dan danas ti traže izvod onaj, potvrdu ovu i što je najvažnije - očitanu ličnu kartu, koju oni sami ne mogu da očitaju, ali zato svaki građanin ima kući čitač da je očita kad god hoće!
  • Aha

    28.09.2016 11:02
    Za optimistu
    Ima i ta varijanta: hot line...sto je isto kao i kada zovete bilo koju instituciju od gore pomenutih da pitate bilo sta...
  • Gerga

    28.09.2016 10:57
    Osnovno pitanje
    Koliko će još partijski podobnih morati da se zaposli u državnoj upravi i administraciji?
    Kad se već spominje porez, kod njih je drastično smanjen posao unosa poreskih prijava koje sad unose poreski obveznici, a oni stalno traže nove radnike???

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Iz poršea u Vranju ukrao veću sumu novca

Policija u Vranju rasvetlila je tešku krađu i, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u ovom gradu, podneće krivičnu prijavu protiv tridesettrogodišnjeg muškarca iz okoline Vranja.

Đurić: Ponosan sam na Vučića

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić izjavio je da je ponosan na borbu predsednika Aleksandra Vučića u Ujedinjenim nacijama za interese Srbije i srpskog naroda.