Duterte ide u Rusiju i Kinu da sklopi savezništva protiv SAD

Predsednik Filipina Rodrigo Duterte rekao je da će posetiti Rusiju i Kinu ove godine kako bi predstavio nezavisnu spoljnu politiku i sklopio savezništva sa dvema silama koje su istorijski rivali Sjedinjenim Američkim Državama, javlja "Rojters".

Rodrigo Duterte je rekao da su Filipini "na tački bez povratka" u svojim odnosima sa bivšim kolonijalnim vladarom, SAD, te da želi da ojača veze sa drugima, a izabrao je dve globalne sile sa kojima se Vašington nadmeće na međunarodnoj političkoj sceni.

Filipinski predsednik je prošle nedelje najavio da će uskoro posetiti Kinu, sa kojom je njegova zemlja ostali u hladnim odnosima zbog odluke o Južnom kineskom moru koju je međunarodni Arbitražni sud u julu doneo u korist Filipina.

Takođe je rekao da ga u Moskvi očekuje ruski premijer Dmitrij Medvedev.

"Spreman sam ne baš da raskinem veze sa SAD, ali svakako da sklopim savezništva sa Kinom i... Medvedev očekuje moju posetu", rekao je Duterte novinarima, dodavši da će otvoriti "drugu stranu ideološke barijere".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво