Život sedmočlane porodice u oronuloj kući

Sedmočlana porodica iz Donjeg Dušnika kod Gadžinog Hana živi od socijalne pomoći i dečjeg dodatka. Pred zimu imaju novi problem – plafon i zidovi oronule kuće prete da se sruše sa prvim snegom.

Majka, otac i petoro dece, najstarije 24, a najmanje dve i po godine. Bez osnovnih uslova za život, preživljavaju od nadnice i 25.000 dinara socijalne pomoći.

"Prehlade se, onda nemaš novca za lekove. Oni su 500 do 700 dinara. Nemaš za autobus da ih odvedeš do lekara. Nekad ima za užinu, nekad ne, desi se da mu kupi drug koji je sa njim u razredu", kaže majka Zorica.

Frižider im ne radi, bojler nemaju. Kupaju se u limenom koritu starom više od 60 godina.

"Mnogo je teško i mnogo loše. Nemamo kupatilo, deca traže, normalno da i nama treba, ne samo deci, ali nismo u mogućnosti da napravimo. Sad trenutno ne radim, prošle godine sam operisao bruh, mučio sam se, radio sam opet da bih prehranio decu", navodi otac Boban.

Zidovi su jedva omalterisani, opasnost da se stara instalacija ne zapali, a unutra oskudni nameštaj. Takav im je i jelovnik.

Trošna kuća stara više od 130 godina postala je tesna za tu sedmočlanu porodicu. Teško je organizovati boravak ovde, a još teže učenje.

"Sveske imam, jedan moj drug mi pomaže. Teško je da učim, nemam svoju sobu, nemam jednu prostoriju da savladam zadatke koji su mi u školi teški", ističe sin Boban.

Opština Gadžin Han je više puta pomagala Cvetkovićima preko Centra za socijalni rad, ali renoviranje kuće bi bilo, kažu, prevelika investicija za skroman opštinski budžet, tako da ovoj porodici predstoji još jedna zima u hladnoj i oronuloj kući.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво