Svet

Nedelja, 25.09.2016.

09:26

MMF: Smanjite Grcima "planinu" duga

Međunarodni monetarni fond (MMF) pozvao je Evropsku uniju da omogući Grčkoj dodatno ublažavanje duga.

Izvor: Tanjug

MMF: Smanjite Grcima
Foto: Thinkstock

MMF je pozvao EU da olabavi zahteve u pogledu budžetskih napora koje zvanična Atina mora da preduzme.

Čak i ukoliko Grčka u potpunosti bude poštovala dogovoreni program mera štednje i reformi, vladi u Atini će i dalje biti potrebno smanjenje njene "planine" duga, navodi se u godišnjem izveštaju MMF-a o grčkoj ekonomiji, a prenosi agencija Frans pres.

"Čak i sa punom implementacijom zahtevane agende mere, Grčkoj je potrebno značajno ublažavanje duga", saopštio je MMF, dodajući da su aktuelni ciljevi nerealni, aludirajući na cilj koji je EU postavila Grčkoj da do 2018. godine ostvari budžetski suficit od 3,5 odsto BDP-a.

Dvocifrena stopa nezaposlenosti, koja će prema projekcijama potrajati do sredine ovog veka, znači da Grčka ne može očekivati dostizanje više stope privrednog rasta, dodaje se u izveštaju.

"U tom smislu, ne može se očekivati da će Grčka jednostavno isplivati iz problema duga. Dodatno labavljenje duga će biti potrebno radi povratka održivosti", saopštio je Fond.

Grčka će pre kraja meseca usvojiti novi paket mera koji bi trebalo da umiri kreditore EU i MMF, saopštilo je grčko ministarstvo finansija prošlog petka.

Novi zakon će, kako se navodi u saopštenju, identifikovati 15 reformi, među kojima su unapređenje transparentnosti elektronskih transakcija, kao i novi alati za restrukturiranje duga kompanija.

Kreditori Grčke su prošle nedelje nastavili sa kontrolom grčkih finansija, nakon što je grčki premijer Aleksis Cipras izjavio da nesuglasice između EU i MMF-a odlažu napredak u naporima za odblokiranje 2,8 milijardi evra tranše kredita.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uvode novu novčanicu: Inflacija uzima danak

Zbog dramatičnog skoka inflacije u Argentini poslednjih meseci vlada u Buenos Ajresu povećala je veličinu svoje najveće novčanice u opticaju sa 5.000 na 10.000 pezosa, koja vredi oko 10 dolara.

14:39

9.5.2024.

9 h

Podeli: