"Skok cene mesa bio namešten da bi klaničari i trgovci napunili džepove"

Uzgajivači svinja tvrde da je julski skok cena namešten da bi prerađivači i trgovci zaradili.

"Julski skok cena mesa bio je "namešten" samo zato da bi klaničari i trgovci napunili džepove, a da mi, proizvođači, ostanemo "kratkih rukava", kao i dosad. Po većoj ceni od 190 dinara prodali smo samo jednu turu od pedesetak tovljenika. Onda je cena počela da pada, tako da ih sada prodajemo za 150 dinara po kilogramu", kaže Stipan Šarčević, farmer iz Starog Žednika, koji godišnje, na svojoj farmi sa 50 krmača, proizvodi i u klanice plasira oko 1.000 tovljenika.

On se, kao i njegove kolege, vlasnici farmi svinja, ponadao kako će povećanje cene potrajati bar nekoliko meseci i da će zahvaljujući dobroj ceni uspeti da smanji gubitak, koji je nastajao mesecima, pošto su tovljenike prodavali ispod tržišne cene.

"Ponadao sam se da će viša cena u otkupu potrajati bar nekoliko meseci, a pokazalo se da će višu cenu plaćati samo kupci mesa u prodavnicama. Jeste li možda videli da je iko smanjio cenu mesa, iako je otkupna cena tovljenika značajno pala... Gruba računica kaže da sam po tovljeniku, pre poskupljenja, imao gubitak između dve i tri hiljade dinara i pored toga što sam proizvodim gotovo svu hranu za životinje. Ozbiljno razmišljam o tome da izađem iz ove proizvodnje. Ne znam zašto da radimo, samo da stvaramo gubitke", navodi Šarčević za Novosti.

Dr Ivan Radović, sa novosadskog Poljoprivrednog fakulteta, u vreme skoka cene tovljenika je ukazivao kako cena neće biti viša od 190 dinara po kilogramu.

"U Srbiji je cena svinja skočila, jer smo pratili porast cene svinjetine u EU. Klaničari, naime, nisu mogli da se oslone na uvozno meso, a tovljenika u Srbiji tada nije bilo dovoljno, jer su mnogi proizvođači odustajali od tova, pošto nisu hteli da, sa cenom žive mere manjom od 130 dinara proizvode gubitke", objašnjavao je Radović.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija