Na rad u inostranstvo najčešće idu građevinari i IT stručnjaci

Od januara ove godine Srbija ima novi zakon o slanju radnika u inostranstvo. U čitavoj prošloj godini registrovan je odlazak 1.400 radnika a od početka ove, od kad se zakon primenjuje, taj broj premašio je 6.000. Uglavnom su to građevinari i IT stručnjaci.

Petorica nastradalih radnika na moskovskom gradilištu "Don Stroj", kojim rukovodi preduzeće "Putevi Užice", nisu naši državljani. Užička firma je posao gradnje stambenog kompleksa nazvanog "srce prestonice" dobila krajem 2014. godine, a planirano je da taj projekat angažuje 3.000 građevinaca.

Vest da su juče stradali radnici naši državljani, najpre su preneli ruski a potom i mediji u Srbiji.

"Ta prva informacija koja je objavljina da je petoro, odnosno petorica srpskih državljana stradalo u Ruskoj Federaciji nije tačna, naravno isto tako je tragično i što su stradali državljani drugih država", kaže ministar inostranih poslova Ivica Dačić.

Koliko je radnika trenutno angažovano na izgradnji 250.000 stambenih kvadrata samo u prvoj fazi radova, koja treba da bude završena dogodine a čitav projekat za sedam godina, u užičkoj centrali RTS nije dobio odgovor.

"Nažalost ljudi su nastradali, a od njih petoro, četiri su građani Belorusije, jedan je Uzbekistanac. Tačno šta se dogodilo i šta je uzrok nesreće znaćemo posle završetka uviđaja od zvaničnih ruskih organa na gradilištu i u ovom momentu ne mogu ništa više da izjavim", kaže direktor GP "Putevi Užice" Leko Korićanac.

Od januara ove godine Srbija ima novi zakon o slanju radnika u inostranstvo.

Zanimljivo je da je u čitavoj prošloj godini registrovan odlazak 1.400 radnika a od početka ove, od kad se zakon primenjuje taj broj premašio je 6.000. Uglavnom su to građevinari i IT stručnjaci.

Pomoćnik ministra rada Zoran Lazić kaže da nije više moguće kao što se pre dešavalo da se u samom avionu potpisuju ugovori o radu i aneksi ugovora.

"Radnik mora da zna gde ide i kakvi su uslovi rada, poslodavac mora da ga obuči za bezbedan rad", kaže on.

Kaže da za prvih šest meseci primene zakona je malo da bismo imali kompletnu informaciju da li se na terenu sve to i ispoštuje, a ono što je inspekcija uspela da iskontroliše je da se taj zakon poštuje.

Predviđenih procedura moraju da se pridržavaju i agencije i matične firme koje upućuju svoje radnike u inostranstvo. Donošenje tog zakona ubrzala je nesreća u februaru prošle godine na ruskom poluostrvu Jamal, kada je u požaru stradalo šest naših državljana.

Ispostavilo se da su radili u nehumanim uslovima bez jasnog radno-pravnog statusa.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво