Najnovije vesti
Vesti Beograd
Učenici Desete gimnazije napravili su pravi VAŠAR od školskog dvorišta, a EVO I ZAŠTO

Učenici Desete gimnazije napravili su pravi VAŠAR od školskog dvorišta, a EVO I ZAŠTO

Pasulj koji se krčka u kotliću, domaće krofne, kolači, sokovi, ali i štand za proricanje sudbine bili su samo deo današnje atmosfere u dvorištu Desete beogradske gimnazije čiji su učenici organizovali ne bili obnovili toalete nezbrinutoj deci.

Humanitarni vašar u Desetoj gimnaziji Foto: Dušan Milenković / RAS Srbija
Humanitarni vašar u Desetoj gimnaziji
Humanitarni vašar u Desetoj gimnaziji
Foto: Dušan Milenković / RAS Srbija
Humanitarni vašar u Desetoj gimnaziji

Već treći put klinci ove škole spajaju lepo i korisno, te kroz druženje i zabavu pomažu onima kojima je pomoć potrebna. Ovog puta, humanitarna akcija namenjena je deci iz doma "Moše Pijade".

Dvorištem škole odzvanjali su osmesi i povici. Učenici su prodavali stvari koje su sami napravili, umesili, osmislili. Kreativnosti nije manjkalo, pa je tako odeljenje II-2 napravilo štand za proricanje sudbine.

Proricanje sudbine
Foto: Dušan Milenković / RAS Srbija
Proricanje sudbine

- Imamo egipatsko proročanstvo, kinesko, kolačiće sreće... Sve je ovo na naučnoj osnovi - rekli su nasmejani učenici.

S druge strane dvorišta odeljenje I-9 je prodavalo ukusne domaće kolače, a II-9 je svoju "delatnost" usmerila na ugostiteljstvo pa su na sredini dvorišta - otvorili kafanu.

Kafana "Kod nas može sve!"
Foto: Dušan Milenković / RAS Srbija
Kafana "Kod nas može sve!"

- Kafe, čajevi, sokovi! Kod nas sve ima! Dođite, sedite - zvali su humani mališani prolaznike.

Profesor hemije, Jovica Plavšić, rekao je da je ovo već treći put da organizuju ovu manifestaciju, te da polako prelazi u tradiciju.

- Bitno je da se klinci potrude, da nauče šta je preduzetništvo, kako da prodaju i osmisle neki proizvod. Naravno, bitno je i da se druže. Nismo još ni dinar potrošili od prošlog vašara, tako da ćemo sad sve da skupimo na gomilu i da odemo u dom da vidimo šta im je najpotrebnije. Čini mi se da im kupatila nisu baš u najboljem stanju pa eto, možda možemo da ih renoviramo - kazao je profesor, kroz osmeh dodavši da će učenici ipak biti ti koji će odlčiti u šta će se uložiti novac jer je on samo posrednik.

Da su učenici ove gimnazije stalno humani dokazuje i priča profesora o tome kako prave i žurke iznenađenja klincima u domu.

- Deca dođu na ovaj vašar, čuju naš školski bend, oduševe se i prokomentarišu "jao kada bi nama svirali za rođendan". Onda se mi sa vaspitačima iz doma dogovorimo, oni odvedu dete negde i uveče kad se vrati, mi mu priredimo pravo iznenađenje - rekao je on.

I pasulj se krčka
Foto: Dušan Milenković / RAS Srbija
I pasulj se krčka

Vašar su posetila i deca iz doma. Oduševljeno su išli između štandova i birali poklone. Za kraj druženja ih čekaju i paketići koje će poneti sa sobom.

Ulaz u školu "prerušen" je u binu, a tri školska benda zasviraće rok hitove iz 80-ih i 90-ih godina.

Svako koga je put slučajno naveo u ovom pravcu, nije mogao a da ne svrati bar na kratko.

- Ja sam komšinica iz zgrade ovde. Ova deca su tako fina. Još su nam stavili izvinjenje na ulaz u zgradu zbog buke. Što se mene tiče, nek budu još glasniji samo kad su nam ovako lepi i humani - rekla je ponosna komšinica Milena.

Pogled na dvorište ove škole danas je dao nadu. Svi mladi, a okupljeni oko jednog cilja. Umesto društvenih mreža i interneta, oni su danas odlučili da se druže i pomognu drugima. Bravo!