Suđenje generalu Đukiću: Mladić nam pretio uz pršut

J. KERBLER

24. 09. 2016. u 07:53

Svedočenjem Joška Draganje u Splitu nastavljeno suđenje generalu Borislavu Đukiću. Haškog optuženika opisao kao arogantnog i bahatog sagovornika

Суђење генералу Ђукићу: Младић нам претио уз пршут

Županijski sud u Splitu Borislav Đukić

ZAGREB - OD STALNOG DOPISNIKA

SVEDOK na suđenju generalu Borislavu Đukiću Joško Draganja posvedočio je na Županijskom sudu u Splitu da se Ratko Mladić hvalio kako je minirao branu kod Peruče i da će potopiti Cazinsku krajinu. Draganja je učestvovao kao pregovarač sa Mladićem, a opisao ga je kao arogantnog i bahatog sagovornika, veoma neugodnog za vreme pregovora.

Uz pršut koji je pripremljen da pregovori proteknu u ugodnijoj atmosferi, kako je ispričao Draganja, general Mladić je opisao kako je postavljen eksploziv i da će ga detonirati ako ikome od članova njegove porodice ili vojnika bude "dlaka s glave nedostajala". Pretio je da će u tom slučaju nastati velika katastrofa i da će biti mnogo mrtvih.

Svedok Joško Draganja pred splitskim sudom je rekao da je to čuo od Mladića u više navrata, ali da je na kraju pristao na razmenu. Pregovaračima je rekao da mrtve hrvatske vojnike treba dostojno pokopati.

- Koliko se sećam, osim Mladića, tokom pregovora nije bilo drugih osoba. Izuzetak je slučaj kada su dovezli tela mrtvih vojnika kamionom iz Knina. Tada je došao i jedan oficir iz štaba - ispričao je svedok.

Niko u to vreme uopšte nije sumnjao da general Borislav Đukić stoji iza naredbi o miniranju i rušenju brane, a Draganja je rekao da samog generala nije ni video, niti ga se seća. No on, poput drugih svedoka, generala Đukića, niti je video niti je čuo da je bio lično umešan u miniranje brane.

Sedam svedoka koji su do sada prošli svedočenje na splitskom sudu nisu izneli nikakve dokaze koji bi optuživali generala Đukića kojeg hrvatske vlasti terete da je kao zapovednik 221. motorizovane brigade Kninskog korpusa izdao zapovest za rušenje brane. Među onima koji su učestvovali u rušenju u optužnici se, uz generala Mladića, nalazi i Mile Novaković i major Milan Korica, koji je nedostupan hrvatskim vlastima.

DNEVNICI STIGLI IZ HAGA

U NASTAVKU suđenja biće pročitani ratni dnevnici generala Ratka Mladića, iz kojih će se navodno videti uloga višeg komandanta VRS u slučaju miniranja brane Peruča. Mladićeve beleške Županijski sud u Splitu dobio je od Haškog tribunala. Ove sveske korišćene su kao dokazni materijal i u postupku koji se protiv Mladića vodi pred Tribunalom.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

Nele

24.09.2016. 08:48

Izdajica uvek i svuda koji će svedočiti protiv njega.Živeo general Ratko Mladić,čovek koji je služio srpskom narodu i političarima a sada zaboravljen od svih!Bruka!!!

Бата Бата

24.09.2016. 08:49

Како Хагу нису биле доступни ратни дневници хрватских генерала?

istoričar

24.09.2016. 08:54

a šta je tu mladić pogrešio osim što je hteo da zaštiti ljude,ništa,a ostalo je za drugu priču.

Vlada

27.09.2016. 22:41

@realan - Minirali su i muslimani jednu od hidrocentrala na Drini, mislim daje blizu Visegrada bila u pitanju. Ima tonski snimak kad general Kukanjac razgovara s tim likom sto hoce da aktivira eksploziv.