Najnovije vesti
Vesti Republika Srpska
Prevoznici bi plate iz budžeta, a cene karata i dalje visoke u odnosu na cenu goriva

Prevoznici bi plate iz budžeta, a cene karata i dalje visoke u odnosu na cenu goriva

Javni prevoznici zatražiće novac iz budžeta Grada Banjaluka, kako bi povećali plate vozača.

Banjaluka saobracaj autobusi javni prevoz Foto: Dejan Božić / RAS Srbija
Banjaluka saobracaj autobusi javni prevoz
Foto: Dejan Božić / RAS Srbija

Tvrde da mnogi njihovi vozači odlaze u inostranstvo u potrazi za većom platom, jer oni sa trenutnim troškovima nisu konkurentni.

Predsednik Udruženja prevoznika za unutrašnji i međunarodni saobraćaj Goran Starčević naglašava da prevoznici posluju sa gubicima i da će Gradskoj upravi poslati zahtev za novčanu pomoć. Podseća da Banjaluka ne subvencioniše javni prevoz, za razliku od drugih gradova u regionu, te da su svi popusti za putnike „na leđima prevoznika“.

- Naš zahtev nema veze sa predizbornom kampanjom, već činjenicom da su sada u pripremi nacrti budžeta za sledeću godinu – kategoričan je Starčević, koji nije želeo da prognozira koliko bi im novca bilo potrebno iz gradske kase.

Direktor “Autoprevoza“ Dejan Mijić ističe da njegovi vozači primaju 500 KM platu, bez toplog obroka i prevoza, iako je svestan da zaslužuju više. Podseća da su prevoznici ove godine snizili cenu karata na 1,40 KM, što im je dodatno otežalo poslovanje.

- Namera nam je da podignemo standard radnika, ali to ne možemo sa ovim prihodima. U međuvremenu je opet porasla cena goriva, a pri tom se konstantno smanjuje broj putnika - ističe Mijić, napominjući da ulažu i u obnavljanje voznog parka.

Trend pada cena

Podsetimo da je cena karte od 1,60 KM važila kada je litar goriva koštao oko 2,40 KM, a da se sada na pumpama može nabaviti za oko 1,70 KM, što je za 29 odsto jeftinije.

Karta je, s druge strane, jeftinija samo 12,5 odsto. Da bi pratila cenu goriva, cena karte bi zapravo trebala da bude 1,14 KM, a ne 1,40 KM!

Prema tome, na svakoj prodatoj karti prevoznici imaju ekstra profit od 26 feninga. Zato prilično čudno deuje njihova matematika.