20. septembar  2016. 18.16  | Izvor: Beta

DJB: NBS obmanjuje građane

BEOGRAD -

Pokret "Dosta je bilo" ocenio je danas da Narodna banka Srbije već godinama obmanjuje građane da je PayPal dostupan u Srbiji i ne čini ništa da promeni zastareli Zakon o deviznom poslovanju na osnovu koga taj elektronski način plaćanja ne može da radi u zemlji dok se ne registruje i ne dobije licencu.

"Dosta je bilo" u saopštenju ocenjuje da takvi finansijski propisi primoravaju građane da žive u prošlom veku ili da plaćaju globu nesposobnoj državi.

"Ovakvo ponašanje zaista je skandalozno i nedopustivo. Država mora da prestane da sprečava razvoj modernih tehnologija i omogući veću konkurenciju na tržištu da bi servisi za građane bili bolji", navodi Pokret i podseća da je Vlada Srbije više puta najavljivala da će otkloniti sve prepreke za ovaj elektronski način plaćanja.

Nakon svega, preduzetnici u Srbiji koji koriste PayPal za naplatu svojih usluga i proizvoda, dodaje Pokret, suočili su se sa prekršajnim postupcima i ogromnim kaznama. Prema oceni Pokreta, postupci NBS i devizne inspekcije su zastareli, suprotni interesima privrede, sputavaju rad malih preduzetnika koji se ionako jedva bore sa usporenom administracijom, nesposobnom birokratijom i gomilom poreza i doprinosa koji više predstavljaju harač nego naplatu usluge.

"Država sve čini da uguši privatnu inicijativu, a primer sa PayPal -om je samo jedan u nizu neprihvatljivih postupaka preduzetih upravo u godini koju su sami nazvali Godinom preduzetništva", navodi se u saopštenju. Pokret pita zašto Srbija, sa svojih sedam miliona potencijalnih korisnika, očekuje da se kompanija, već registrovana u EU sa tržištem od pola milijarde ljudi, angažuje oko registracije i otvaranja predstavništva na tako malom tržištu.

"Nema nijednog razloga da to bude tako. Kolika je šteta i za državu govori procena da se čak dve trećine startapova iz Srbije registruje u inostranstvu, upravo zbog nemogućnosti da koristi PayPal ", navodi DJB.

Tagovi
Srodne vesti