Galerija: Nova Kia Rio

Kia je objavila nove fotografije modela Rio za 2017, ali i specifikacije motora koji će pogoniti ovaj automobil.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 19.09.2016.

09:29

Galerija: Nova Kia Rio

Posle prvih fotografija i informacija o dimenzijama vozila, korejski proizvođač otkrio je i ostale tehničke detalje modela koji će u prodajne salone stići početkom 2017. godine.

Rio četvrte generacije predstavlja veliki korak unapred, naročito kada je reč o unutrašnjosti automobila. Kabina je znatno unapređena i pruža mnogo bolji utisak u odnosu na prethodnika. Tu je novi multimedijalni sistem i, danas već neizbežni, ekran osetljiv na dodir, na koji su prenete mnoge "fizičke" komande.
Novi su i ventilacioni otvori, klaster klima uređaja, volan... Zaista, Rio iznutra izgleda neuporedivo "skuplje" nego pre, iako treba imati u vidu da je na fotografijama prikazana bogatije opremljena verzija automobila.

Kupci u Evropi imaće mogućnost da biraju između 8 boja spoljašnjosti i 3 dizajna alu felni, dimenzija od 15 do 17 inča. Enterijer može biti u crnoj ili sivoj nijansi, a osim tekstilom, sedišta uz doplatu mogu biti presvučena i eko kožom.
Korejski proizvođač saopštio je da je, uprkos smanjenju prepusta karoserije iza zadnjih točkova za 15 mm, prtljažnik porastao na 325 l (prethodnik je imao 288 litara) i da je po tom parametru novi Rio među najboljima u svojoj klasi. Naslon zadnje klupe već u osnovnoj verziji deljiv je u odnosu 60:40, a obaranjem sedišta dobija se ravan pod za prevoz predmeta velikih gabarita, koji se prostire do prednjih sedišta.

Oni koji nisu ljubitelji seta za popravku guma moraće da doplate za rezervni točak, s obzirom da on ne spada u standardnu opremu.
Po prvi put u modelu Rio u ponudi će biti novi trocilindarski 1.0 T-GDI benzinac (debitovao u restilizovanom modelu Cee'd). Na raspolaganju će biti varijante sa 98 i 118 ks (kod obe opcije maksimalni obrtni moment dostiće 172 Nm). Ponudu benzinskih motora upotpunjuju dva četvorocilindarska motora, 1.25 litarski sa 82 ks i 1.4 litarski sa 90 "konja".

Na raspolaganju će biti 1.4 dizelaš, u opcijama sa 69 i 88 ks, koji će prema rečima ljudi iz Kije u atmosferu emitovati samo 90 g CO2/km. .
Fabrika je unapredila sistem oslanjanja i upravljanja, a sama konstrukcija vozila je kruća i manje podložna torzionom uvijanju u vožnji.

U Kiji ne kriju da ciljaju svih 5 zvezdica na EuroNCAP "kreš" testu. Garanciju za visoku ocenu za bezbednost treba da pruže sistemi asistencije, poput automatizovanog kočenja u slučaju opasnosti od frontalnog sudara, a automobil će zahvaljujući sistemu za detekciju pešaka zakočiti i ako se neko neočekivano pojavi ispred vozila.

Osim toga, novi Rio opremljen je i upozorenjem na neželjeno napuštanje saobraćajne trake, dok već pomenuta ojačana konstrukcija automobila, izrađena od čelika visoke čvrstoće, uz 6 vazdušnjih jastuka koji su deo osnovnog paketa opreme, treba da garantuje zaštitu putnika u slučaju udesa.
Rio za 2017. dolazi sa tehnologijama koje obezbeđuju integraciju Apple i Andorid smartfon uređaja u multimedijalni sistem opremljen ekranom dijagonale 7 inča. Kupcima je na raspolaganju i navigacija, a Kia Connected Services obezbeđuje informacije o trenutnim dešavanjima u saobraćaju na ruti kojom se vozilo kreće (upozorava na eventualne zastoje na putu, na kamere koje registruju prekoračenje brzine, vremenske uslove...).

USB priključak dostupan je kako putnicima na prednja dva sedišta, tako i onima koji sede pozadi.
Novi Rio će biti izložen na oktobarskom auto-salonu u Parizu, a prodaja počinje u prvom tromesečju 2017. Uz automobil ide i garancija na 7 godina ili 100.000 pređenih km.

Više fotografija modela Rio za 2017. pogledajte u Galeriji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: