Najnovije vesti
Vesti Svet
UZALUD UTROŠENE MILIJARDE Ponos američke mornarice ponovo NE RADI

UZALUD UTROŠENE MILIJARDE Ponos američke mornarice ponovo NE RADI

Svega dva dana nakon što je američka mornarica objavila da je došlo do trećeg kvara na super-vrednim borbenim brodovima najnovije generacije, dogodio se i četvrti.

Americki razarac Foto: US Navy/Lt. Bryce Hadley / Promo
Americki razarac
Lep na slici, a u praksi ne valja: Američki razarač "USS Coronado"
Foto: US Navy/Lt. Bryce Hadley / Promo
Lep na slici, a u praksi ne valja: Američki razarač "USS Coronado"

Razarač "USS Coronado" bio je na putu ka svojoj bazi Perl Harbor na Havajima kada je pretrpeo "značajan inženjerski kvar", kako je navedeno u saopštenju Američke mornarice. Rečeno je da će se više detalja znati kada bude izvršena detaljna inspekcija po povratku broda u luku.

Američka mornarica je u ponedeljak saopštila da je do kvara došlo i na drugom razaraču "USS Freedom", kome je oštećen motor nakon što je morska voda prodrla u sistem u kom se nalazi ulje i tako izazvala rđu u dizel motoru.

Ovi incidenti znači da je za sada četiri od šest ratnih brodova koji su najavljeni kao "ponos američke mornarice" doživelo ozbiljne i neobjašnjive mehaničke kvarove u poslednjih devet meseci.

Nedavno je i "USS Gerald Ford", najskuplji primerak američke "flote budućnosti", doživeo veliki kvar u sistemu naoružanja. Kako za sada stvari stoje, uprkos tome što Pentagon troši sve više milijardi, brodovi se sve više kvare.