Najnovije vesti
Vesti Republika Srpska
Čekajući centar za kardiohirugiju: Za lečenje van Srpske godišnje 7 miliona KM

Čekajući centar za kardiohirugiju: Za lečenje van Srpske godišnje 7 miliona KM

Priča o otvaranju centra za kardiohirurgiju, koja je u Srpskoj “zakotrljana” još pre osam godina, i dalje je samo mrtvo slovo na papiru.

operacija_080416_foto Dusan Milenkovic 0055 Foto: Dušan Milenković / RAS Srbija
operacija_080416_foto Dusan Milenkovic 0055
Foto: Tanjug/AP

Iz resornog ministarstva su daleke 2008. optimistično prognozirali da će RS već 2009. godine dobiti savremeni centar za lečenje svih bolesti srca. Međutim, do danas ništa nije urađeno na ispunjenju ovog obećanja, tako da domaći pacijenti i dalje spas traže u inostranstvu, čekajući i više od godinu dana na operacije za koje, ako budu te sreće da ih dočekaju, moraju da obezbede svote od kojih se dobija vrtoglavica.

Primera radi, transplantacija srca u Beču košta oko 150.000 evra, a pročepljenje krvnih sudova i zamena srčane aorte u Nemačkoj oko 35.000 KM.

Foto: Dušan Milenković / RAS Srbija

Prema podacima Fonda zdravstvenog osiguranja (FZO) RS, u FBiH i Srbiju prošle godine je upućeno 777 pacijenata sa dijagnozama bolesti cirkulatornog sistema. Za lečenje obolelih od kardiovaskularnih oboljenja u 2015. godini u zdravstvenim ustanovama izvan RS izdvojeno je sedam miliona KM, što je više od trećine ukupne svote za lečenje građana Srpske u inostranstvu.

Foto: S Pasalic / RAS Srbija

- Broj pacijenata koji se leči u inostranstvu je u padu, ali je trošak po pacijentu u porastu. To potvrđuje da se pružaju skuplje i komplikovanije procedure, čime se produžava period bolničkog lečenja. Mali je broj pacijenata koji se na lečenje upućuju u zdravstvene ustanove u Italiji, Austriji, Njemačkoj, Turskoj. Tamo se rade operativni zahvati koje nije moguće obaviti u RS I Srbiji – ističu u ovom fondu.

U Ministarstvu zdravlja RS tvrde da su i dalje opredeljeni da ideja o centru za kardiovaskularnu hirurgiju bude realizovana, i to u u okviru Univerzitetskog kliničkog centra RS.

Foto: G. Srdanov / RAS Srbija

– S obzirom na to da je reč o vrlo kompleksnoj grani medicine, za jedan takav centar potrebno je ispuniti sve infrastrukturne, tehničke i kadrovske uslove. Tom poslu je potrebno pristupiti izuzetno oprezno. Nadamo se da ćemo u narednom periodu pronaći najbolji model i rešenje za uspostavljanje jednog ovakvog centra – poručuju za “EuroBlic” iz ovog ministarstva.

Svaki drugi umre od srca

Zdravstvena statistika pokazuje da u Srpskoj svaki drugi stanovnik umre od posledica kardiovaskularnih oboljenja, u čijoj terapiji značajan segment otpada na bolesti srca koje zahtevaju kardiohirurške procedure.

Iz Instituta za kardiovaskularne bolesti "Dedinje" svojevremeno su saopštili da oko 30 odsto ljudi sa liste čekanja iz Srbije, Crne Gore i RS umre, ne dočekavši operaciju srca.

U FZO su potvrdili da se u ustanove izvan RS osiguranici uglavnom upućuju zbog kardiohirurških i neuroloških oboljenja.