Linkovi

Roboti i za uzgajanje povrća


FarmBot
FarmBot

Uzgajanje povrća i začinskog bilja u sopstvenoj bašti bi bilo divno samo kada bismo imali više vremena za to. Jedna kompanija iz Kalifornije želi da pomogne u tome tako što nudi kompjuterski kontrolisane robotičke mašine FarmBot, koje u bašti mogu da obavljaju teške poslove.

U maloj bašti veličine većeg dušeka za spavanje, robotička mašina zvana FarmBot seje seme različitih vrsta povrća. Mašina kontroliše vlažnost zemljišta, navodnjava biljke i plevi korov. FarmBot je samostalni sistem za poljoprivredne radove na malim baštenskim, površinama kaže inovator Rori Aronson, koji je govorio putem skajpa.

“Naša idealna mušterija je neko ko voli tehnologiju i ko bi želeo da uzgaja svoje povrće, a za to nema vremena..”

FarmBot se prodaje putem interneta i samo u februaru ga je naručilo oko 300 kupaca širom sveta. Aronson kaže da je za instaliranje ove robotičke mašinerije potrebno oko 8 sati.

“Ako znate da koristite odvrtač i pratite instrukcije trebalo bi da možete bez problema sami da ga sastavite.”

Delovi su napravljeni od aluminijuma, nerđajućeg čelika i plastike izrađene 3D printerom, tako da su otporni na vlagu. Jedna od velikih prednosti FarmBota je to što je pogodan za eksperimentisanje i proširenje. Upotrebom kompjutera, vlasnici će moći da naprave sopstveni program za baštovanstvo.

Gornji deo robotičke mašine, portal, kreće se po šinama ugrađenim na ivicu sanduka, bira i aktivira odgovarajuće alatke … za sađenje,odnosno sejanje, navodnjavanje ili čupanje korova. Aronskon kaže da je FarmBot isprobao u svojoj bašti.

“U bašti imamo blitvu, rukolu, spanać, brokule, kelj, cveklu, paškanat. Imamo 65 različitih vrsta povrća.”

Za sada se FarmBot prodaje u samo jednoj veličini, a cena mu je 3.100 dolara. Međutim kompanija planira proizvodnju većih robotičkih mašina koje bi mogle da se koriste u manjim staklenicima za uzgoj povrća za prodaju.

XS
SM
MD
LG