Dveri: Što hitnije vratiti obavezno služenje vojnog roka

Beta

27. 08. 2016. u 13:42

Predsednik Srpskog pokreta Dveri Boško Obradović izjavio je da se taj pokret zalaže za što hitnije vraćanje obaveznog služanje vojnog roka za sve punoletne i zdravstveno sposobne muškarce u Srbiji

Двери: Што хитније вратити обавезно служење војног рока

Predsednik Srpskog pokreta Dveri Boško Obradović izjavio je danas da se taj pokret zalaže za što hitnije vraćanje obaveznog služanje vojnog roka za sve punoletne i zdravstveno sposobne muškarce u Srbiji, kao i da služenje vojnog roka ne bi trebalo da bude duži od šest meseci.

Razloga za obavezan vojni rok ima više i kao neke primere Obradović je naveo to što, kako ocenjuje, srpska vojska nije više ono što je bila, smanjena je borbena gotovost i odbrambena moć države, a Srbija ima zastarelo vojno naoružanje i mali broj vojnika.

On je kazao da geopolitičko vreme iznova turbulentno u čitavoj Evropi i svetu, a samim tim posebno i na Balkanu te da mogućnost izbijanja lokalnih, regionalnih i širih ratnih sukoba preti na svakom koraku.

"Zato u ime Srpskog pokreta Dveri ponovo predlažem povratak redovnog služenja vojnog roka za sve punoletne i telesno sposobne muškarce, koji ne bi bio duži od šest meseci, od kojih bi najmanje tri meseca bila vojna obuka, a drugih tri meseca mogu se iskoristiti za vojna vežbanja i društveno-korisni rad na ispomoći lokalnim samoupravama i državnim infrastrukturnim i drugim projektima", ističe Obradović.

Prema njegovim rečima, to posebno treba imati u vidu zbog sve većeg broja vanrednih situacija i elementarnih nepogoda, kao i preteće imigrantske krize neviđenog obima.

On je naveo da se mnogim evropskim državama, suočenim s terorističkim pretnjama, pominje vraćanje obaveznog vojnog roka i podsetio da u zemljama poput Grčke, Finske, Danske, Estonije, Austrije ili Švajcarske i dalje postoji obavezan vojni rok.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (18)

Perica Pasic

27.08.2016. 14:08

1.Ja sam vojsku sluzio 400 km.od kuce,a takav vojnik je najskuplji.2.Moj pradeda je sluzio vojsku 30 km.od kuce gde je ziveo i bio je pripadnik vojske koja je pobedila AustroUgare na Ceru i Kolubari.3.Sta ce biti sa ovima koji su civilno sluzili vojsku i koji su bez nekog bitnog razloga oslobodjeni.Njima treba porez uvecati 10/15 puta i tako ih naterati da idu na sluzenje vojnog roka,to bih bilo najpostenoje prema svima onima koji su poginuli i ranjeni u prethodnim ratovima?!?!?!

DW

28.08.2016. 12:32

@Perica Pasic - #Perica. Ne znam kojom si matematikom došao do zaključka da je trošak direktno srazmeran udaljenosti kasarne od kuće? Pa ne voze vojnika svaki dan napred-nazad?! Na Ceru i Kolubari smo pobedili zato što je srpska vojska imala ratno iskustvo u Balkanskim ratovima i znala za šta se bori za razliku od Austro-Ugara. Nisu problem oni koji su služili vojni rok civilno (prosto nisu ni svi fizički i mentalno sposobni za pušku), već oni koji nisu nikako služili vojsku, a amnestirani su.

Spasoje

27.08.2016. 14:16

100% se slazem. U slucaju necega, gradjani Srbije nemaju osnovnog znanja za samozastitu i odbranu. Zato je neophodno ljude obrazovati kako da se brane.

Nebojsa

27.08.2016. 14:32

Puna podrska za to..ali ne 6 meseci vec godinu dana..plus sve one koji su sluzili civilni vojni rok ponovo pozvati...sta smo mi budale koje su spavale po blatu..strazarile po zimi na minusu (kad se setim samo Sjenice) a mamine maze su isle i vozile liftove po drzavnim ustanovama i ko zna sta jos radile...

vk

30.09.2016. 18:25

@Nebojsa - Jel je to najpametnije šta znaš da kažeš? u prevodu ,, Bože dragi udri po svima " Nisam pas da slušam podvijenog repa, ništa poniznije ne postoji. Zašto da ja radim posao ljudi koji su za to plaćeni, ili će profesionalci sedeti po kancelarijama a civile ispred puške. Technika je toliko napredovala da u današnje vreme je van svake pameti govoriti o tome da civil sa puškom u ruci može bilo šta da uradi sem da pogine.

Francesco

27.08.2016. 14:42

1. Obavezni vojni rok u Srbiji neće biti vraćen (čak ni na period od 6 meseci) dokle god traju pregovori o "evrointegracijama".2. Za 6 meseci obuke mogu se savladatii osnove ONO i DSZ, rukovanje lakim naoružanjem, može se steći malo discipline, ali ne i fizičke spremnosti. Za pravu vojsku potrebno je služenje vojnog roka od najmanje 12 meseci, ako ne i 18 jer sve manje od toga samo obuka za topovsko meso.3. Odakle Srbiji novac za obavezan vojni rok od 12 i više meseci? Novi porezi? Takse?

Јабре

28.08.2016. 06:26

@Francesco - Osnovna obuka vojnika u velikoj većini zemalja uključujući i Ameriku, Nemačku, Francusku itd je 14-16 Nedelja, najdužu u zapadnom svetu imaju britanski marinci i ona traje malo duže od četiri meseca. Mi smo služili dobrovoljno u slovenačkoj vojsci 16 nedelja i sasvim je dovoljno za osnovna borbena dejstva. Da može bolje i više, može ali šta je tu je.

Tadijakadija

28.08.2016. 08:58

@Francesco - "Ако не плаћаш сопствену војску, плаћаћеш много скупље туђу." - неко је рекао.

Sirotinja

27.08.2016. 14:53

Za mladog muskarca vojska, sa svim svojim manama, je pravi ispit zrelosti i uvodjenje u novi svet odraslih. Ne radi se o samoj vojnoj obuci, zlu be trebalo, vec o disciplinovanju i ucenju kako biti samostalan. Puna podrska!

Kažite to majkama

28.08.2016. 09:01

@Sirotinja - golobradih mladića koji izginuše od Slovenije do Kosova... za čije babe brašno? A vi koji toliko hvalite vojsku, niste svoju decu slali u rat...

DW

28.08.2016. 12:22

@Sirotinja - #Kažite... Čemu jedina asocijacija na vojsku rat?! To je izgleda jedini argument onih koji lični kukavičluk kriju iza ideologije pacifizma. Usput, to bi bilo isto kao kada bi ženama jedina asocijacija na rođenje deteta bila moguća smrt pri porođaju.

Друга мајка

28.08.2016. 00:05

Из војске сам се вратио ојачан и физички и психички, жена ме је задивљено гледала, слушала и говорила: "Постао си прави мушкарац"! А тако сам се и сам осећао, био сам свестан велике промене.

Francesco

28.08.2016. 00:25

@Друга мајка - Mislim da to više govori o tvojoj ženi nego o tebi ali ajde sad, to nije tema za novine nego za bračno savetovalište.

Gaga

28.08.2016. 09:53

Prvo šta su uradili posle 5.oktobra je bilo ukidanje vojnog roka i rasprodaja vojne imovine, topljenje tenkova, smanjenje vojske, prevremeno penzionisanje ratnih heroja i gašenje junačkih i slavnih jedinica vojske ! Zato sada imamo kilave i feminizirane omladince kojima je jedini cilj pobeći iz ove zemlje ili bleja po kafićima po ceo dan, patriotizam je za njih izlizana seljačka ideologija prošlih režima, mada i ne znaju šta je to !

karabma

28.08.2016. 10:28

Ova otrcana fraza je tako naivna, da se na nju ne pali vise ni mali Djokica! Kada bi Englezi doveli te Dveri na vlast, da li bi bilo sluzenja vojnog roka? Naravno ne bi! Dveri su i protiv gej parade, jer su u opoziciji, a da su na vlasti, gej paradu ne bi osporavali! To su najobicni foliranti kao i svi ostali. Doce i tome jednom kraj, a zato ce se pobrinuti oni koji ih finansiraju...