Najnovije vesti
Vesti Svet
Rusi kažu da je ovaj helikopter NOĆNA MORA ZA NEPRIJATELJE

Rusi kažu da je ovaj helikopter NOĆNA MORA ZA NEPRIJATELJE

Najnovija verzija ruskog vojnog helikoptera Mi-28H „Noćni lovac“ biće prava noćna mora za neprijatelje. Ruski mediji tvrde da je ova letelica opremljena najnaprednijim aktivnim odbrambenim sistemom što je čini gotovo imunim neprijateljsku vatru.

Mi-28H Night Hunter Foto: Wikipedia / Wikipedia
Mi-28H Night Hunter
Foto: Wikipedia / Wikipedia

Po izgledu, ovaj model neće se mnogo razlikovati od svog prethodnika, ali njegove preformanske značajno su bolje. Mi-28NM, „Superlovac“ poseduje najnovije i najinovativnije dostupne materijale i opremljen je najnaprednijim aktivnim odbrambenim sistemom, piše Sputnjik.

„Superlovac“ je, takođe, opremljen radarom sa kružnim opsegom koji se ranije nalazio samo na izvoznim modelima. Međutim, konstruktori „Superlovca“ smatraju da radar NO25E pruža značajan napredak čak i u odnosu na izvozno orijentisane modele. Druga stvar koja poboljšani Mi-28NM čini posebnim jeste njegov jedinstveni laserski sistem napravljen da skrene sve postojeće krstareće rakete.

U trenutku kada sistem „uoči“ da je helikopter otkriven od strane neprijateljskog radara, on stvara nevidljiv „vatreni oblak“ u blizini helikoptera, koji skreće nadolazeće rakete, koje se, pošto nisu uspele da pogode svoju zamišljenu metu, samouništavaju. Unapređene lopatice motora omogućiće da maksimalna brzina helikoptera od 340 kilometara bude povećana za 10 odsto.

Nedavno, Rusija je isporučila Iraku 15 "Mi-28H" za potrebe protiv terorističkih akcija u sklopu ugovora vrednog 2,14 milijarde dolara.

- Ovi helikopteri imaju poboljašanu pokretljivost i veću preciznost kada gađaju metu. Opremljeni su sa različitim tipovima oružja. "Mi-28H" igrali su važnu ulogu u nedavnim akcijama u Faludži i Ramadi - rekao je zvaničnik iračkog ministarstva odbrane.