Društvo

Sukob direktora preko leđa radnika

Sukob direktora preko leđa radnika
Sukob direktora preko leđa radnika

DOBOJ - Nakon jednočasovnog štrajka upozorenja, koji nije urodio plodom, 140 radnika Šumskog gazdinstva "Doboj" će 1. septembra u potpunu obustavu rada sve dok im ne budu isplaćene dvije plate i dva regresa.

Nesuglasice između Riste Marića, generalnog direktora "Šuma RS", i Vukašina Suvajca, razriješenog direktora ŠG "Doboj", ne zanimaju ih jer su, kažu, plan proizvodnje prebacili i nema razloga da se blokiraju isplate plata.

Duško Đurić, predsjednik Sindikata ŠG "Doboj", razgovarao je telefonom sa Marićem, koji je bio izričit.

"Pa, bukvalno mi je rekao, ima to i snimljeno, da plate neće isplatiti dok je Vukašin Suvajac u fotelji, dok ne sjedne Slaven Gojković", naveo je Đurić, koji tvrdi da su 19. avgusta Marić i Suvajac potpisali kupoprodajne ugovore, koji su četiri dana kasnije uneseni u operativni sistem kao validni.

"Kako je potpis direktora ŠG 'Doboj' kao neovlaštenog lica u ovom slučaju zakonit, a nije kada su u pitanju isplate zarađenih ličnih dohodaka? Nas zanimaju tehnički kadrovi koji će firmu dovesti do ovoga što smo mi, da pozitivno poslujemo, i da zarađujemo svoju platu pošteno", istakao je Đurić.

Vukašin Suvajac, razriješeni direktor ŠG "Doboj", poručuje da je "direktor koji je izabran na konkursu", te da se "zna procedura imenovanja i opoziva", i dodaje da Risto Marić "nijednu stvar u ovom slučaju nije ispoštovao".

"I došli smo u situaciju da je sada prema radnicima koji su zaradili plate napravio takvu vrstu mobinga i da ne dozvoljava isplatu ličnih dohodaka", izjavio je Suvajac, te ustvrdio da Marić "želi da preko ŠG 'Doboj' vodi svoju predizbornu kampanju i zaposli 20-30 radnika i dovede gazdinstvo u minus".

Suvajac je krajem marta razriješen dužnosti direktora ŠG "Doboj", a na tu poziciju je imenovan Slaven Gojković, koji skoro pet mjeseci pokušava da uđe u kancelariju direktora.

"U maju je upisano moje ime u sudski registar, a imenovanje je od 28. marta 2016. godine. Bilo je privremenih mjera obezbjeđenja sudova u Doboju i Sokolcu, i njima je odgođeno izvršenje rješenja o razrješenju Suvajca, međutim te su privremene mjere ukinute i time bi trebalo da preuzmem dužnost, mada mi se to i dalje ne dozvoljava", kaže Gojković, koji se žali da je Suvajac angažovao privatnu agenciju za obezbjeđenje kako bi spriječio njegov ulazak u dobojsko gazdinstvo.

Do ponedjeljka se medijima ne namjerava obraćati generalni direktor "Šuma RS", a iz tog preduzeća je saopšteno da, s obzirom na to da u direkciju "nije dostavljen zahtjev za doznaku sredstava za plate zaposlenim u ŠG 'Doboj', potpisan od strane ovlaštenog lica (Slavena Gojkovića), ona nije ni mogla biti isplaćena".

"Smatramo da je nepotrebno obustaviti rad ovog ŠG, pogotovo što bi se to moglo odraziti na rezultat ŠG koje je i za šest mjeseci 2016. godine iskazalo negativan finansijski rezultat sa gubitkom od 125.960 KM", saopšteno je iz "Šuma RS".

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije