Žbogar: Nema spora, ZSO treba da bude formirana

Predsednik Srpske liste Slavko Simić razgovarao je sa Specijalnim predstavnikom EU i šefom Kancelarije EU na Kosovu Samjuelom Žbogarom.

Izvor: B92

Četvrtak, 25.08.2016.

23:55

Default images
Getty Images

On je tom prilikom istakao "da nema spora da Zajednica srpskih opština treba da bude formirana, jer je to međunarodna obaveza koju je Kosovo preuzelo".

"Važno je da obe strane sednu zajedno i pokušaju da pronađu rešenja koja će funkcionisati, i obezbediti da Kosovo bude funkcionalno, i koja će da daju garancije Srbima da imaju budućnost na Kosovu", rekao je Žbogar, saopštila je Srpska lista.

Žbogara će na ovoj poziciji uskoro zameniti Natalija Apostolova, a budući da je ovo verovatno poslednji sastanak predsednika Srpske liste i Žbogara u njegovom mandatu, Simić je iskoristio priliku da mu se zahvali na dosadašnjem i poželi sreću u daljem radu.

"Svojim radom ostavili dubok trag u približavanju svih zajednica koje žive na Kosovu. Koristim ovu priliku da vam se zahvalim na tome, ali i da izrazim nadu da ćete ova iskustva preneti svojoj naslednici kako bi se nastavila odlična komunikacija i saradnja između predstavnika Srpske liste i Kancelarije EU na Kosovu", rekao je Simić, navodi se u saopštenju.

On istakao da predstoje mnogi procesi koji se moraju realizovati u najskorije vreme a koji se tiču ne samo srpske zajednice već i razvoja demokratije na Kosovu.

"Pre svega mislim na Zajednicu srpskih opština koja se mora uspostaviti u što kraćem roku jer je to pitanje koje se pored svih naroda na Kosovu tiče i EU kao direktnog garanta sporazuma", istakao je Simić.

Samjuel Žbogar od 2012. godine obavlja funkciju Specijalnog predstavnika EU i šefa Kancelarije EU na Kosovu, a po isteku četvorogodišnjeg mandata, naredna diplomatska misija za Žbogara će biti Makedonija, gde će predvoditi delegaciju EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: