Najnovije vesti
Vesti Srbija
Dobra godina za ratare u Rasinskom okrugu: Očekuju rekordan rod kukuruza

Dobra godina za ratare u Rasinskom okrugu: Očekuju rekordan rod kukuruza

Kukuruz je u Rasinskom okrugu u dobrom stanju, vremenski uslovi su tokom razvoja biljaka bili dobri pa se očekuje natprosečan rod, rečeno je u kruševačkoj Poljoprivredno savetodavnoj i stručnoj službi.

kukuruz_250816_RAS_foto Biljana Vuckovic 001 Foto: B.V. / RAS Srbija
kukuruz_250816_RAS_foto Biljana Vuckovic 001
Stručnjaci prognoziraju pet do šest i po tona po hektaru
Foto: B.V. / RAS Srbija
Stručnjaci prognoziraju pet do šest i po tona po hektaru

-U narednom periodu potrebni su topli i sunčani dani kako bi se sazrevanje zrna kukuruza odvijalo u optimnalnim uslovima, jer vlage u zemljištu ima dovoljno- kazala je agenciji Beta stručna savetnica za ratarstvo u kruševačkoj Poljoprivredno-savetodavnoj i stručnoj službi Radojka Nikolić.

-Prosek bude četiri i četiri i po tone zrna kukuruza po hektaru. Ove godine očekujemo prosek od pet do šest i po tona, a na parcelama gde su primenjene sve agrotehničke mere biće i devet tona po hektaru- precizirala je ona.

Kako je dodala, ukoliko ne postoje optimalni uslovi za silažu savetuje se da se kukuruz ostavi za berbu jer se očekuju visoki prinosi i kvalitetno zrno.

Kukuruz je u Rasinskom okrugu posejan na oko 40.000 hektara, a siliranje bi na tom području moglo da počne naredne nedelje, dok se početak berbe očekuje krajem septembra.