Najnovije vesti
Vesti Društvo
KOD KUĆE JE NAJBOLJE Završila je Kembridž, odbila ponude stranaca i vratila se u Srbiju

KOD KUĆE JE NAJBOLJE Završila je Kembridž, odbila ponude stranaca i vratila se u Srbiju

Uz imena fizičara Isaka Njutna i Nilsa Bora, pisca Vladimira Nabokova, osnivača kompanije Rols-Rojs Čarlsa Rolsa, jednog dana se možda nađe i ime mlade Kruševljanke Mine Spasić.

mina todorovic_210616_foto Dusan Milenkovic 0040_preview Foto: D. Milenković / RAS Srbija
mina todorovic_210616_foto Dusan Milenkovic 0040_preview
Mina Spasić vratila se u Srbiju, uprkos ponudama iz inostranstva
Foto: D. Milenković / RAS Srbija
Mina Spasić vratila se u Srbiju, uprkos ponudama iz inostranstva

Poput ovih slavne ličnosti, i ova 26-godišnjakinja završila je čuveni Triniti koledž, na jednom od najprestižnijih univerziteta u svetu - Kembridžu. Već sama ta činjenica, kao i to da je, zahvaljujući odličnim rezultatima na testiranju, dobila punu stipendiju, dovoljna je da je izdvoji u društvu.

Ono po čemu je Mina još posebna je, da je uprkos brojnim mogućnostima koje su joj se pružale u inostranstvu, odlučila da se posle završenih studija vrati u Srbiju.

- Bilo je raznih ponuda u Britaniji. Kompanije često kontaktiraju ljude na koledžu još tokom studija. Meni je, međutim, pred kraj studija već bilo jasno da ću da se vratim u Srbiju, pa te ponude nisam ozbiljno razmatrala - priča Mina, koja je završila inženjerstvo, da bi potom specijalizovala informatičko inženjerstvo.

Puna stipendija

Priznaje da, kada je 2009. godine dobila stipendiju za Triniti nije razmišljala o tome hoće li se vratiti u zemlju, ili će je život odvesti nekim drugim putem. Vremenom se, međutim, iskristalisala želja da se vrati.

- IT scena u Srbiji je bujala u poslednje vreme i delovalo mi je kao da je dobar trenutak za povratak. Znala sam i da me ovde čeka dosta mogućnosti. Mogu da budem kod kuće sa porodicom i prijateljima, da se bavim poslom koji volim i koji se dotiče miliona ljudi - priča Mina.

Ona je danas deo tima Majkrosoftovog razvojnog centra u Beogradu u kojem, pored ostalog, radi i na razvoju ofis paketa.

Odlazak na Kembridž nije bilo njeno prvo odvajanje od kuće, s obzirom da je iz rodnog Kruševca, gde je završila OŠ “Dositej Obradović” došla u Beograd gde je završila Matematičku gimnaziju. Pa, ipak, studiranje na Trinitiju je, kako kaže, posebno iskustvo.

Ispiti su samo jednom godišnje, nema druge šanse
Foto: D. Milenković / RAS Srbija
Ispiti su samo jednom godišnje, nema druge šanse

-Ispiti su samo na kraju godine. Imaš samo jednu priliku, pa si možda pod većim stresom - seća se Mina.

Uz ogradu da ne poznaje dovoljno sistem studija u Srbiji, zaključuje da se studnetima u Engleskoj dozvoljava da budu mnogo samostalniji.

- Tebi je prepušteno šta ćeš i kako ćeš da radiš. Jedino što studenti imaju tzv. supervizije, neku vrstu konsultacija, koje se rade u maloj grupi, obično u parovima. Jednom ili dva puta nedeljno imate prilike da pitate profesora ili nekog od studenata na doktorskim studijama, sve što vas interesuje - dodaje Mina.

Savet mladima - mislite svojom glavom

Na pitanje šta bi savetovala mladima, da li da idu u inostranstvo, da li da se odatle vraćaju ili ne, Mina odgovara diplomatski: “Najvažnije je da razmišljaju svojom glavom i da prave svoje izbore. Niko mi nije rekao da ne idem na Kembridž. Ali kada sam rekla da ću da se vratim, mnogi su me pitali zašto to radim. Ali sledila sam svoja osećanja i razmišljanja, i nisam se pokajala.”

Minina mlađa sestra takođe je završila Matematičku gimnaziju. Ona je, međutim, ostala da studira na ETF u Beogradu.

- Mama mi je završila Pravni fakultet, i očekivala je da ću da budem “društvenjak”. Silno se iznenadila kad je moja učiteljica rekla da mi dobro ide matematika i da bi trebalo u tom prvcu da idem - kaže Mina.