Novi šef u svakoj drugoj ambasadi

D. M.

24. 08. 2016. u 21:00

Pred Vladom veliko spremanje naše diplomatsko-konzularne mreže. Traže se kadrovi za Rusiju, Vatikan, Španiju, Finsku, Sloveniju...

Нови шеф у свакој другој амбасади

JEDAN od prioriteta nove vlade, i to već u narednim nedeljama, biće popunjavanje naše diplomatsko-konzularne mreže, jer skoro svaku treću ambasadu vode ljudi koji troše poslednje mesece mandata ili im je on uveliko istekao.

Kada se na to doda da od 69 ambasada, koliko Srbija ima u svetu, deset vode penzioneri, a skoro isto toliko otpravnici poslova - uskoro bi svaka druga ambasada mogla da dobije novog šefa.

- Nova vlada ubrzano će ući u osvežavanje diplomatske mreže s obzirom na to da mnogim diplomatama ističe mandat a da neka DKP čekaju imenovanja. Cilj je ojačavanje i dodatna profesionalizacija naše diplomatske mreže - rekao je, za "Novosti", ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Kadrovske izmene slede u nekim od važnih centara moći, poput Rusije i Vatikana, jer ambasadorima Slavenku Terziću i Mirku Jeliću do kraja godine ističe mandat. Tu su i Španija, Finska, Slovenija...

Miroljubu Zariću, ambasadoru u Albaniji, mandat je istekao još 2014, kada i Marini Perović Petrović na Kubi. Radojko Bogojević je čak sedam godina ambasador u Poljskoj, i to u statusu penzionera.

Među ambasadorima penzionerima su i Ivan Živković (Kenija), Dušanka Divjak Tomić (Makedonija), Pero Janković (Austrija)....

Prema podacima sa sajta MSP, devet ambasada vode otpravnici poslova, jer su ambasadori povučeni - u Briselu, Zambiji, Iranu, Italiji, Kipru, Nigeriji, Siriji, UAE i Švedskoj.

Nova vlada trebalo bi da razmatra i slučaj Olivera Potežice, ambasadora u Libiji, koji, iako je bilo najava da će biti povučen posle pogibije srpskih diplomata, još nije opozvan.

Neka od kadrovskih rešenja se naziru, pa će tako Ana Hrustanović najverovatnije ići u misiju pri EU, Danilo Pantović na Kubu, Marko Blagojević na Kipar...


ĐILAS NE IDE U KONZULE

MESTA su upražnjena i u konzulatima u Rijeci, Torontu i Čikagu. Iako su se pojavile informacije da je za generalnog konzula u Čikagu ili Njujorku viđen Dragan Đilas, kako saznajemo iz diplomatskih izvora, to nije tačno.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

manemoj

29.10.2017. 12:56

@Dobrica - Оне нису квалификоване за конзуле, али би могле бити амбасадорке..