DECA SUNCA: Bebe rođene u leto više su i zdravije od oneh rođenih u zimu
Foto: Profimedia

Istraživanje

DECA SUNCA: Bebe rođene u leto više su i zdravije od oneh rođenih u zimu

Žena -

Deca rođena u letnim mesecima pri porođaju imaju veću kilažu, viša su i zdravija od beba koje su rođene u hladnijim mesecima. Za te razlike zaslužne su majke, trudnice koje su uživale u Suncu.

U istraživanjima koja potvrđuju ove navode učestvovalo je oko miliona ljudi, a zaključke potpisuju stručnjaci sa Kembridž univerziteta.

"Mesec u kojem ćete biti začeti najčešće je rezultat slučajnosti. Na vreme začeća ne utičee ni socijalni status roditelja, ni godine, zdravlje ili njihove genetske predispozicije. Posmatranje meseca u kojem ste rođeni, stoga, bio je ključan odabir, kako bismo identifikovali uticaj okoline na dete, pre njegovog rođenja", rekao je voditelj istraživanja, doktor Džon Peri.

Tim stručnjaka potvrdio je saznanje da godišnje doba u kojemu smo rođeni utiče na visinu i težinu tek rođenog deteta, ali su otišli i korak dalje. Uporedili su te podatke sa početkom puberteta, a što je važan indikator kakvog ćemo zdravlja biti kao odrasle osobe.

"U ovom istraživanju mesec rođenja prvi put je povezan s pubertetom. Drago mi je što mogu reći kako veza između ta dva faktora postoji", dodaje lekar.

Deca koja su rođena u jesenjim i zimskim mesecima nešto su niža, slabijeg zdravlja, a u pubertet stupaju ranije. Bebe koje su rođene u toplim mesecima, u proleće i leto, izrastu u više i zdravije ljude.

Zašto se to događa, još nije detaljno utvrđeno. Pretpostavka je kako iza svega stoji vitamin D, a kojega ima u izobilju za sunčanih dana. Stoga, želite li visoko dete, zatrudnite u leto i stomake na Sunce!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track