');
Najnovije vesti
Vesti Republika Srpska
Dodik odgovorio: Ako se neko igrao vatrom, onda je to Izetbegović

Dodik odgovorio: Ako se neko igrao vatrom, onda je to Izetbegović

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas da je Srpska vlasništvo ljudi koji žive u njoj i da njima ne može da upravlja /lider SDA/ Bakir Izetbegović, koji putem Ustavnog suda BiH kroji pitanja koja su važna za narod u njoj.

Milorad Dodik Foto: Siniša Pašalić / RAS Srbija
Milorad Dodik
Milorad Dodik
Foto: Siniša Pašalić / RAS Srbija
Milorad Dodik

- Ovaj narod će sva svoja politička prava braniti političkim sredstvima, a jedno od tih sredstava je referendum. Mi ćemo izaći na taj referendum i za to ne treba da se brine Bakir Izetbegović - rekao je Dodik.

Komentarišući Izetbegovićevu izjavu AFP da se "igra vatrom" planiranjem referenduma o Danu Republike Srpske, koji bi trebalo da bude održan 25. septembra, Dodik je rekao da, ako se neko igrao vatrom, onda je to Izetbegović, jer je pokrenuo inicijativu za ukidanje 9. januara kao Dana Republike Srpske i doprinio da Ustavni sud BiH donese za njega očekivanu odluku.

- Ono što nije očekivao jeste da Srbi nisu spremni da prihvate njihove gluposti i da se povinuju bilo kome. Republika Srpska ide na referendum 25. septembra. To nije ni protiv Dejtonskog sporazuma i demokratskih vrednosti. Srpska će se na referendumu jasno izjasniti oko Dana Republike - poručio je Dodik.

Bakir Izetbegović
Foto: Tanjug/AP
Bakir Izetbegović

On je pozvao sve ljude da izađu na referendum i podrže da je Dan Republike Srpske 9. januar, kako je to istorijski dokazano, i da je to volja čitavog naroda koji stoji iza formiranja Srpske.

- To je poraz Bakira Izetbegovića koji je slavodobitno pokušao da Srbima pošalje preteće poruke koristeći strance i svoje podanike u Ustavnom sudu BiH - smatra Dodik.

On je ukazao da Izetbegović ne propušta priliku da motiviše Bošnjake da ne izađu na referendum i time ih konfrontira sa demokratskim vrednostima poznatim u svetu.

- Svi imaju pravo da izađu ili neizađu /na referendum/ i to je njihovo demokratsko pravo, a Izetbegović u sve to unosi dozu konflikta - tvrdi Dodik.

Prema njegovom mišljenju, BiH je danas podeljeno društvo sa očigledno ozbiljnim političkim i institucionalnim problemima.

- Arogancija, cinizam i nametanje volje muslimana Srbima i Hrvatima neće i ne može proći. Odgovor na to je referendum. I svaki put kada se budemo osećali ugroženi o nekom pitanju mi ćemo na referendum, svidelo se to Bakiru Izetbegvoviću ili ne. To je naše pravo - poručio je Dodik.

On je istakao da je Izetbegović sklon da govori velike, a glupe reči, pa je i to što je izgovorio glupo imajući u vidu činjenicu da je on sam u masi slučajeva doprinio rušenju Dejtonskog sporazuma i ugrožavanju osnovnih vrednosti tog sporazuma.

- Kada vidite napisani Dejtonski sporazum i ono što je praksi u BiH jasno je da je akcijom muslimana i međunarodne zajednice menjan Dejtonski sporazum na štetu Srba - naveo je Dodik i dodao da je Izetbegović očekivao da će sudije - dva muslimana i tri stranca nametnuti čitavom narodu samo njihovu separatnu volju, ali da takvo nešto ne može da prođe.

On je podsetio da muslimani traže pomoć visokog predstavnika, uvek kada im nestane argumenata uvek kada im nestane argumenata, što je dokaz da je visoki predstavnik u prošlosti uvek bio na strani muslimana.

- Visoki predstavnik je kršio Dejtonski sporazum i masovno ga obesmislio. I visoki predstavnik, naravno uz podršku političke volje onih koji su ga doveli tu, a i na traženje muslimana, bezočno je kršio Dejtonski sporazum vršeći krivične radnje i međunarodni kriminal time što je kršio međunarodni sporazum, a nije imao prava na to - pojasnio je Dodik.

Referendum ne može zabraniti ni Incko

Prema njegovim rečima, jasno je da su visoki predstavnici u liku Volfganga Petriča, Pedija Ešdauna i drugih krišili međunarodno pravo i time se svrstali u red međunarodnih kriminalaca najviše vrste.

- Verujem da njihova uloga nije ni važna, niti značajna. Referendum ne može da zabrani više niko, pa ni Valetnin Incko na kojeg se oni pozivaju. Srpski narod ne smije da prestane da se bori za svoja prava i time da ospori prava visokom predstavniku koji je doveden i voljom srpskog naroda ovde, a radi protiv srpskog naroda urušavajući Dejtonski sporazum - zaključio je Dodik.

Predsedavajući Predsjedništva BiH Izetbegović je upozorio da referendum ugrožava "principe uspostavljene pre 21 godine, koji su omogućili mir u BiH", kada je potpisan Dejtonski mirovni sporazum.

On je rekao da postoji "politička motivacija" za održavanje referenduma samo sedam dana uoči lokalnih izbora.