Najnovije vesti
Vesti Politika
DSS i Dveri traže anketni odbor o vanrednim izborima

DSS i Dveri traže anketni odbor o vanrednim izborima

Poslaničke grupe DSS i Dveri podnele su danas u skupštinsku proceduru predlog za formiranje anketnog odbora za utvrđivanje činjenica i okolnosti u vezi sa dešavanjima tokom izbornog procesa 2016. godine, od raspisivanja izbora do objavljivanja konačnih rezultata.

dveri dss logo foto promo Foto: Promo
dveri dss logo foto promo
Foto: M. Milanković / RAS Srbija

Predsednici tih poslaničkih klubova Sanda Rašković Ivić i Boško Obradović su na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije podsetili da su odmah po završetku izbornog procesa najavili da će tražiti formiranje takvog anketnog odbora.

Rašković Ivić je rekla da je izborni proces obilovao brojnim neregularnostima, posebno na Kosovu i Metohiji, ne samo na dan izbora, već tokom celog procesa.

Obradović je kazao da će zadatak tog odbora biti da istraži sve okolnosti u vreme izbora i da će DS S i Dveri insistirati na tome da se "pokušaj izborne krađe istraži".

Odbor bi trebalo da čine predstavnici svih partija koje imaju svoje predstavnike u Skupštini Srbije, a zahteva se da odbor ima pravo na uvid u izborni materijal, a da zadatak - utvrđivanje činjenica i okolnosti vezanih za dešavanja tokom izbornog proces, mora da se obavi za 120 dana od dana formiranja.

Dodao je i da to sve za posledicu treba da ima i da DS S i Dveri naprave predlog za reformu izbornog sistema.