Najnovije vesti
Vesti Beograd
GRADIĆE SE NOVI GRADIĆ PEJTON Zanatski centar na Vračaru biće moderan i - legalizovan

GRADIĆE SE NOVI GRADIĆ PEJTON Zanatski centar na Vračaru biće moderan i - legalizovan

Višegodišnja borba Vračaraca i Grada Beograda konačno je okončana mirnim rešenjem - Gradić Pejton biće srušen, a onda ponovo izgrađen iz temelja.

PEJTON foto D Milenkovic (1) Foto: D. Milenković / RAS Srbija
PEJTON foto D Milenkovic (1)
Dogodine u novom ruhu
Foto: D. Milenković / RAS Srbija
Dogodine u novom ruhu

- Uprava grada će pokrenuti i realizovati legalizaciju Gradića Pejton i zavesti ga u katastar. On će nakon toga biti srušen, da bi se na istom mestu izgradio novi, po originalnim planovima arhitekte Ranka Radovića - rekao je za “Blic” Tomislav Stojanović, nezvanični “gradonačelnik” Pejtona.

On je dodao da se Inicijativa za odbranu Pejotna sastala sa gradskim menadžerom Goranom Vesićem i glavnim gradskim urbanistom Milutinom Folićem nekoliko puta proteklog meseca.

- Obećali su da će se pobrinuti za pravnu proceduru, ali ne znaju koliko bi ona mogla da traje. Kada sruše objekte, vlasnik svakog lokala će sa njima potpisati poseban ugovor - lokal će se srušiti, a na njegovom mestu biće podignut novi - objašnjava Stojanović, u čijem Gradiću trenutno ima 37 zakupaca u 42 lokala.

Grad će takođe preuzeti sve finansijske obaveze legalizacije, kupovine montažnih elemenata, izgradnje...

- Grad će finansirati sve, ali kako Pejton nije predviđen budžetom za ovu godinu, moraće da sačeka na sledeću - prenosi Tomislav.

Sve u svemu, Čuburci tvrde da su zadovoljni postignutim dogovorom, jer im je najbitnije da “postoje u katastru”.

- Pejton je poslednjih godina pretrpeo mnoge promene koje nisu predviđene Radovićevim planom iz 1970. Zatvoreni su prolazi, od mesta za sedenje ljudi su napravili “pisoare”, a oni koji su proširili objekte van plana, izgubiće taj prostor kad se podigne novi Gradić - objašnjava on i dodaje da će se gubitak kvadrata možda izbeći time što je svaki lokal izvorno predviđen kao dupleks, ali to će biti tema kasnijih priča.

Ukoliko se obećanja čelnika grada obistine, čuvenom zanatsko-kulutrnom centru vratiće se stari sjaj, ali i njegova posebnost.

STARI ZANATI I ANTIKVARNICE

Kako je gradski menadžer Vesić ranije najavio, lokale će držati samo oni koji se bave starim zanatima, drže antikvarnice ili na neki način održavaju Pejton kao kulutrno središte Vračara.

PROSLAVA U NEDELJU

Vračarci će uspešnu borbu za spas svog gradića proslaviti u nedelju, kada će za sve prisutne u Pejtonu biti održana predstava “Doček” Hleb teatra, sa početkom u 20 časova.