Počinje rušenje nelegalnih objekata, neće se tolerisati ni metar bespravne gradnje

Uskoro počinje rušenje nelegalnih objekata u Beogradu. Na udaru oni koji su zidali posle donošenja Zakona o ozakonjenju. Neće se tolerisati nijedan kvadratni metar nelegalne gradnje koji je izgrađen nakon stupanja tog zakona na snagu, kaže za RTS gradski sekretar za legalizaciju Nemanja Stajić.

U Beogradu ima oko 250.000 nelegalizovanih objekata. Za mnoge nisu ni podneti zahtevi za legalizaciju. Mada se građevinska dozvola sada dobija znatno brže, ima i onih koji su, umesto redovnog postupka, kako bi izbegli plaćanje doprinosa, pokušali da prođu jeftinije preko Zakona o ozakonjenju, iako su počeli da grade objekte posle stupanja tog zakona na snagu.

Gradski sekretar za legalizaciju Nemanja Stajić rekao je za RTS da je toku intenzivna provera svih inspekcijskih zapisnika kojih je krajem 2015. i tokom 2016. stiglo oko 8.000.

"U postupku smo utvrđivanja upoređivanja inspekcijskih zapisnika sa satelitskim snimkom i svi koji ne budu vidljivi na satelitskom na snimku biće sankcionisani u skladu sa Zakonom o ozakonjenju i kao takvi srušeni", rekao je Stajić.

Prema njegovim rečima jasna je namera i stav Grada Beograda da ne toleriše bespravnu gradnju.

"Neće se tolerisati nijedan kvadratni metar nelegalne gradnje koji je izgrađen nakon stupanja na snagu Zakona o ozakonjenju", istakao je Stajić. 

U Vladi Srbije biće održan sastanak predstavnika Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Grada Beograda i svih gradskih opština sa načelnicima građevinskih inspekcija na kome će biti imenovana zajednička radna grupa Ministarstva i Grada koja treba da završi spisak svih objekata za rušenje. 

Kako bi ustanovili koliko se poštuje ili zloupotrebljava Zakon o ozakonjenju i da li se izvršavaju rešenja o rušenju, Ministarstvo kontroliše i sve gradove u Srbiji. A predstavnici Ministarstva obišli su Požarevac i Pančevo, a na redu su i svi ostali gradovi.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво