1
Ostali sportovi

NA DANAŠNJI DAN: ‘Delfini’ okićeni zlatom, Urugvaj zaustavio Jugoslaviju, Počelo SP u vaterpolu (FOTO)

Objavljeno: 27.07.16 u 16:32

Današnji dan, 27. jul, obiluje značajnim događajima u istoriji sporta.

1930. – Na prvom Svetskom prvenstvu u Urugvaju, odigrana je druga polufinalna utakmica između domaćina Urugvaja i Kraljevine Jugoslavije. Naši momci su ostvarili odličan uspeh plasmanom u finale ali su u odlučujućoj utakmici za ulazak u finale naleteli na razigranog protivnika koji je iza sebe imao podršku 80.000 domaćih navijača. Uprkos tome, Jugoslavija je golom Vujadinovića u 4′ povela ali su Urugvajci golovima Sea i Anselma u 18′ i 20′ poveli sa 2:1.

Možda bi rezultat otišao na drugu stranu da našoj ekipi nije kontroverzno poništen regularan gol zbog „ofsajda“. Anselmo je tada povećao skor na 3:1 u 31′ pa se na poluvreme otišlo sa popriličnim zaostatkom. Reprezentacija Kraljevine Jugoslavije ipak nije uspela da napravi preokret već je vadila loptu iz svoje mreže još tri puta u 61′, 67′ i 72′ za konačnih 6:1. U finalu ih je čekala ekipa Argentine.

To je bilo jedino prvenstvo u fudbalu gde nije odigrana utakmica za 3. mesto, već je bronza pripala ekipi SAD zbog bolje gol razlike. Naši momci su zauzeli 4. mesto.

index

1958. – Rođen Pjotr Fijas, poljski bivši ski skakač. Prva medalja koju je osvojio je bila bronza 1979. godine na Svetskom šampionatu u ski skokovima koje je održano na Planici, Jugoslavija. Punih sedam godina je držao svetski rekord u ski skokovima – dužina njegovog skoka je iznosila 194 metara. Rekord je postavio 14. marta 1987. na Planici.

index 2

1963. – Don Šolander (SAD) je bio prvi plivač koji je preplivao 200 metara slobodnim stilom za manje od 2 minute – 1:58,8. Nakon dve godine, učinio je nešto još neverovatnije. Postavio je novi rekord na 200m slobodnim stilom-1:41,7. U međuvremenu je, na Letnjim olimpijskim igrama 1964. godine u Tokiju, postao prvi plivač vlasnik četiri zlatne medalje. Zbog svega toga je 1964. s pravom bio proglašen za sportistu godine.

index 3

2014. – Na 31. Evropskom prvenstvu u vaterpolu, u Budimpešti odigrane polufinalna i finalna utakmica. Polufinale je odigrano između reprezentacija Italije i Crne Gore. Iako su crnogorci poveli u prvoj četvrtini, uspeli su Italijani da u drugoj četvrtini dođu do odlučujućeg vođstva koje su čuvali sve do kraja utakmice okončane rezultatom 11:9 (1:3, 5:3, 2:2, 3:1). Bronza je pripala Italijanima. Mnogo bitniji meč je bio finale između starih rivala i komšija – domaćin Mađarska protiv Srbije.

Moglo bi se reći da između ove dve ekipe više i nema tajni i da ne postoji ništa što bi moglo iznenaditi bilo jedne bilo druge momke. Ali naši „delfini“ su od samog početka počeli silovito što je zbunilo Mađare i našoj reprezentaciji polako davalo značajnu prednost, uprkos podršci skoro 6.000 navijača domaće ekipe. Jedino su se, u trećoj četvrtini, plavi momci malo opustili što je domaćin umeo itekako da kazni ali su se prenuli u završnici meča, dodali gas i pobedili Mađarsku sa neverovatnih 7:12 (1:3, 1:4, 4:2, 1:3). Na grudima naše reprezentacije je zablistala zlatna medalja.

index 4

2015. – Počelo Svetsko prvenstvo u vaterpolu, u Kazanju, Rusija. Ukupno je igralo 16 reprezentacija širom sveta, na dva bazena. Branilac titule je bila reprezentacija Mađarske. Već prvog dana je odigrano nekoliko utakmica po grupama: Hrvatska – Kanada 12:7, Brazil – Kina 9:9, Grčka – Italija 11:10, SAD – Rusija 7:6, Južnoafrička Republika – Argentina 10:6, Mađarska – Kazahstan 14:5, Srbija – Crna Gora 11:8 i Japan – Australija 4:10.

Pripremio: Ivan Gajin

0
0

1 Komentara

  1. Брозана медаља није припала екипи Сад-а, него нашим момцима. Зашто? Зато што је за то Светско првенство важило правило да екипа која је испала у полуфиналу од каснијег шампиона осваја треће место.

    0
    0
    Odgovori

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter